В НБУ підрахували збитки від

В НБУ підрахували збитки від "торгової блокади"

Укрінформ
У Національному банку України очікують, що внаслідок торговельної блокади з окупованими районами Донецької та Луганської областей, темпи економічного зростання у 2017 році можуть бути нижчими, ніж у січневому прогнозі на 1,3%.

Про це повідомляє прес-служба НБУ за підсумками позачергового засідання комітету з монетарної політики, під час якого було узгоджено оновлені прогнози Національного банку на 2017-2018 рр. з урахуванням ефекту торговельної блокади окупованих районів Донецької та Луганської областей.

"Національний банк очікує, що найбільший ефект від торговельної блокади українська економіка відчує у поточному році. Через захоплення терористами підприємств, що діяли в українському правовому полі, розрив ланцюгів виробництва та постачання готової продукції скоротиться обсяг випуску продукції металургії та видобувної промисловості, коксу, електроенергії. Як наслідок, темпи економічного зростання у 2017 році можуть бути нижчими, ніж у січневому прогнозі на 1.3 п.п,. внаслідок торговельної блокади", - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що цей негативний ефект від блокади буде переважно компенсовано за рахунок інших чинників, насамперед - більш сприятливої цінової кон'юнктури на зовнішніх ринках для товарів українського експорту (металів, залізної руди, зернових), ніж прогнозувалося раніше. Чистий позитивний ефект на економічне зростання від сприятливої ситуації на зовнішніх ринках становитиме приблизно 0,4%.

"Таким чином, взявши до уваги ефекти від блокади та сприятливої зовнішньої кон’юнктури, Національний банк переглянув попередній прогноз економічного зростання у 2017 році з 2.8% до 1.9%", - додають в НБУ.

Водночас НБУ очікує, що до кінця 2017 року підприємства на підконтрольній Україні території зможуть переорієнтуватися на альтернативні джерела сировини та енергоресурсів і вже наступного року зможуть вийти на максимальне завантаження виробничих потужностей. Це, а також ефект бази порівняння призведе до того, що у 2018 році економіка зростатиме швидше, ніж закладалося в січневий прогноз. За новими оцінками, реальний ВВП зросте на 3.2% у 2018 році (січневий прогноз – 3.0%).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-