ДФС проти Укрнафти: Роллінс ще сподівається знайти компроміс

ДФС проти Укрнафти: Роллінс ще сподівається знайти компроміс

Укрінформ
Державна фіскальна служба дійсно знайшла механізм для списання 168 млн грн з рахунків ПАТ "Укрнафти" в рахунок погашення податкових боргів компанії.

Про це в інтерв'ю "Новому времени" розповів голова правління Укрнафти Марк Роллінс.

"ДФС дійсно списала 168 млн грн з наших банківських рахунків - такий механізм, очевидно, у них є. Разом з тим, примусове списання грошей не вирішить, а посилить проблеми і для компанії і, в кінцевому підсумку, для держави - головного акціонера Укрнафти. Такі дії поставлять під загрозу інвестиційну програму, а вона, на мій погляд, критично важлива для нашої компанії. Я розраховував, що ми досягнемо угоди з податковою службою, і все ще зберігаю надію", - сказав Роллінс.

Він припустив, що існує кілька варіантів вирішення проблеми.

"Один з них - це затвердження та реалізація плану досудової санації, який дозволив би Укрнафті виплатити історичну податкову заборгованість протягом декількох років без шкоди для інвестицій і виробництва. Ще один варіант - внесення змін до законодавства, що дозволяють бізнесу погашати податковий борг протягом кількох років. Наскільки мені відомо, на сьогодні такої можливості немає. Ще один варіант, зрозуміло, - це вирішення питання оплати спірного газу", - сказав глава Укрнафти.

Роллінс вважає, що НАК "Нафтогаз України" може заплатити компанії за неоплачений обсяг газу 2006 року видобутку, а ДФС - прийняти ці 2 млрд кубометра газу в рахунок сплати податкового боргу. "Укрнафта довела право власності на цей газ в судових інстанціях, у тому числі у Вищому адміністративному суді у 2014 році, а на сьогодні існує ще одне рішення ВАСУ, що зобов'язує ДФС прийняти газ в якості податкової застави", - зазначив Роллінс.

Він наголосив, що вартість зазначених 2 млрд кубометрів палива могла б покрити весь податковий борг Укрнафти - ринкова ціна таких обсягів досягає близько 15 млрд грн.

"Є безліч способів, як отримати цей обсяг газу. Наприклад, Укргазвидобування, яка входить до складу Нафтогазу, видобуває газ і вона може зробити необхідний обсяг. НАК може купити газ на ринку, імпортувати його і передати податковим органам. Газ - це товар, його можна знайти на ринку, просто для цього потрібно заплатити. Було б логічним очікувати від ДФС, "Нафтогазу" та "Укртрансгазу виконання рішень українських судів", - упевнений Роллінс.

Як повідомлялося, Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби вдалося стягнути 168 млн грн боргу з ПАТ "Укрнафта" без рішення суду завдяки новим змінам у Податковий кодекс.

За словами керівника Офісу Євгена Бамбізова, ПАТ "Укрнафта" накопичувала борг протягом 2015-2017 років і  станом на сьогодні загальна сума заборгованості становить 12,8 млрд гривень, з яких 1,5 млрд гривень - заборгованість по податку на прибуток.

Фото: bbc.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-