Енергетичну кризу можуть вирішити цінова реформа і новий тариф - експерт

Енергетичну кризу можуть вирішити цінова реформа і новий тариф - експерт

Укрінформ
Щоб процес модернізації та розвитку низьковольтних розподільчих електромереж був забезпечений достатніми інвестиціями, необхідно реформувати механізми ціноутворення, а також запровадити двоставковий тариф на електроенергію.

Таку думку висловив президент Асоціації операторів розподільчих електромереж Віталій Григоровський на Українському енергетичному форумі, який проходить у Києві, повідомили Укрінформу в прес-службі асоціації.

«Електроенергетика - це системоутворююча галузь для вітчизняної економіки, від фізичного стану якої залежить безпека держави... Близько 90% виробленої електроенергії, що поставляється споживачам через низьковольтні електромережі. Відповідно, будь-які проблеми даного сегмента є вирішальними», - підкреслив експерт.

За його словами, криза в системі розподілу електроенергії, спровокована старою матеріальною базою, показниками зносу інфраструктури на рівні 60% і щорічними втратами в мережах до 15 млрд кВт/год електроенергії, є наслідком недостатнього фінансування.

На думку Григоровського, уникнути ситуації, в якій розподільчі компанії не мають навіть необхідних для поточної роботи коштів, допоможе запровадження RAB-регулювання.

«Існуюча система тарифоутворення за принципом cost-plus на практиці зжила себе. Якщо ми хочемо реального приходу інвестицій в систему розподільних мереж, то потрібно переходити на так званий RAB-тариф, який вже давно є реальністю для більшості електроенергетичних систем в Європі. Наразі експертна спільнота одностайна в думці безальтернативності RAB-регулювання. Суперечки та дискусії стосуються виключно величини ставки повернення на вкладений капітал - чи повинна вона бути диференційованою або якоюсь уніфікованою. Асоціація вважає, що ця ставка має бути уніфікованою, на рівні не нижче 17%», - підкреслив експерт. Це гарантія повернення вкладених інвестицій, що, безумовно, сприятиме нарощуванню вкладень у галузь і приходу в країну системних стратегічних інвесторів.

Що ж стосується двоставкового тарифу, то Григоровський назвав неприпустимою ситуацію, за якої окремі абоненти мають надлишкову приєднану потужність, проте не користуються цим ресурсом, тоді як розподільчі компанії все одно обслуговують всю підтримує інфраструктуру.

«Всі великі промислові споживачі в Європі мають прямі договори про розподіл безпосередньо з операторами розподільних мереж. За цими договорами оператор несе витрати на підтримку інфраструктури, а споживач, у відповідності з цим договором, оплачує приєднану потужність», - заявив глава Асоціації ОРЕС.

Він навів у приклад ситуацію з одним з підприємств Чернігівській області, у якого приєднана потужність у 7 разів перевищує реально використовувану.

«Інші приєднані потужності «гуляють». Тобто вони не використовуються, хоча розподільна компанія їх повністю обслуговує. Відповідно, вона витрачає свої гроші даремно, недоотримує прибуток, а головне – не може підключати інших абонентів, які могли б користуватися цієї «зайвої» потужністю більш ефективно», - зазначив Григоровський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-