У МЕРТ назвали прямі фінансові втрати України від агресії Москви

У МЕРТ назвали прямі фінансові втрати України від агресії Москви

Укрінформ
Прямі фінансові втрати України внаслідок торгової агресії Росії склали близько мільярда доларів.

Про це заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник України Наталія Микольська в інтерв'ю DT.UA.

За її словами, найбільші втрати торкнулися експорту до Киргизстану та Казахстану: "Найбільші втрати - це експорт в Казахстан і Киргизстан - понад 40% експорту втрачено. Але "зачепило" і решту країн. Якщо все просумувати, то ми вийдемо на цифру близько одного мільярда доларів прямих втрат. Акцентую вашу увагу саме на тому, що це прямі втрати, тобто лише від продажу товарів. Але ми втрачаємо і на ринку супутніх послуг, в секторі перевезень та логістики. І все це - на тлі падіння промислового виробництва в самій Україні та падіння її експорту до РФ".

За словами Микольської, російська торгова агресія переслідує відразу кілька цілей.

"Перша - обмежити надходження валютної виручки до України, зробивши нас фінансово слабшими. Друга - витіснити український продукт з ринків цих країн, замінивши їх російською продукцією. У більшості випадків це дійсно взаємозамінні товари. Третя ціль - дати зрозуміти транснаціональним корпораціям, які мають виробництва як на території України, так і в Росії, що їм варто залишати українську землю, та розвивати виробництво на тій території, яка може забезпечити їм безпроблемний доступ на ринки", – зазначила заступник міністра.

Нагадаємо: 9 лютого Україна направила до Світової організації торгівлі вимогу про створення групи експертів у рамках справи про численні обмеження транзиту через територію Росії.

Зазначається, що з моменту застосування Україною положень Поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС з 1 січня 2016 року, РФ ввела обмеження транзитного руху автомобільними та залізничними шляхами з території України через територію Росії до Казахстану, а з 1 липня 2016 року і до Киргизстану.

В МЕРТ додали, що за оцінками експертів, близько 79% експортних поставок з України до Казахстану та 95% до Киргизстану зазнали негативного впливу від обмежень та часткової заборони з боку РФ.

Як раніше повідомлялося, Росія з 2016 року вирішила скасувати режим ЗВТ щодо України і відмовитися від імпорту українських продуктів. Також РФ повністю заборонила транзит українських товарів у треті країни через свою територію. Через це Україна змушена була шукати нові рішення транзиту в Азію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-