НБУ за два роки

НБУ за два роки "поставив діагнози" 99 банкам

Укрінформ
Національний банк України у 2016 році провів діагностику 81-го банку, ще 18 фінустанов регулятор перевірив у 2015 році. 

Про це сказала заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова, повідомляє прес-служба НБУ. 

"Завершення діагностики операцій пов'язаних із банками осіб - важливий етап на шляху відновлення стабільності в банківському секторі. Такі операції були однією з основних проблем в українських банків. Збирання коштів вкладників лише для кредитування власних підприємств у нормальній ситуації не так сильно загрожує банкам. Проте під час кризи власники швидше будуть захищати свій основний бізнес, а не банк, що може призвести аж до його неплатоспроможності. І подібні приклади ми не раз бачили протягом попередніх років", - зазначила Рожкова. 

За її словами, процес опрацювання та затвердження планів-заходів банків ще триває, банки мають можливість вдосконалювати операції до трьох років для їх виконання. НБУ, в свою чергу, посилює моніторинг за операціями з пов'язаними особами та контроль за виконанням планів.

"За результатами проведеної діагностики було ідентифіковано перевищення нормативу максимального розміру кредитного ризику щодо заборгованості із пов'язаними особами в 44 банків. На початок 2017 року чотири банки з їх числа було виведено з ринку, ще чотири привели норматив у відповідність вимогам НБУ", - зазначають у регуляторі.

Крім того, на кінець 2016 року регулятором погоджено трирічні графіки зниження обсягу заборгованості пов'язаних осіб восьми банківських установ. На розгляді перебувають п'ятнадцять планів-заходів, що надані банками 2-ої та 3-ої двадцятки. Протягом 2017 року очікується отримання останніх тринадцяти графіків приведення нормативу максимального розміру кредитного ризику за заборгованістю з пов'язаними із банками особами протягом наступних трьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-