Обсяг будівництва житла впав до мінімуму за останні шість років

Обсяг будівництва житла впав до мінімуму за останні шість років

Укрінформ
Обсяг введеного в експлуатацію житла в Україні в 2016 році становив трохи більше дев'яти мільйонів квадратних метрів і є найнижчим показником за останні шість років.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на дані Державної служби статистики.

"Обсяг введеного в експлуатацію житла в Україні в 2016 році склав трохи більше дев'яти мільйонів квадратних метрів і є найнижчим показником за останні шість років. Примітно, що цей показник є нижчим за показники 2014-2015 років, коли служба перестала враховувати Крим та зону проведення АТО", - йдеться у повідомленні.

Головною причиною скорочення темпів будівництва житла є зниження доходів населення і скорочення попиту на нерухомість.

"У порівнянні з 2008 роком, коли був пік цін, вартість житла в доларах впала у півтора рази. Ті метри, які раніше коштували 1,5 тисячі доларів, зараз продаються по 1 тисячі доларів. Однак статки людей впали ще більше - у три рази, тому попит на житло також зменшується", - пояснив DW генеральний директор будівельної компанії ТММ Микола Толмачов.

За даними Держстату, середня зарплатня українців зараз складає 6,5 тисяч гривень. Вартість одного квадратного метра житла в столиці в середньому складає 22 тисячі гривень, а в регіонах - 10-20 тисяч гривень.

Учасники ринку не розраховують на активізацію попиту у найближчому майбутньому.

"Вважається, що нормальний попит на житло може бути, коли рядовий робітник має місячну зарплатню на рівні вартості одного квадратного метра житла. Але якщо середня зарплата складає в п'ять разів меншу суму, то людина не зможе назбирати грошей на квартиру", - зазначив Толмачов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-