У кожному банку із російським капіталом є куратор НБУ

У кожному банку із російським капіталом є куратор НБУ

Укрінформ
Повноваження для обмеження присутності російського капіталу в Україні є тільки у Верховної Ради та Ради національної безпеки та оборони (РНБО). 

Про це повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

"Саме народні депутати України можуть розробити та внести відповідний законопроект - своє бачення того, якою має бути подальша доля банків із російським державним капіталом на ринку України", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, саме депутати в змозі абсолютно законно обмежити роботу банків із російським капіталом, а не вимагати від НБУ діяти за межами правового поля. На сьогодні НБУ застосував усі обмеження, передбачені рішенням РНБО та указами Президента України. Наразі НБУ не має підстав для припинення роботи банків із російським капіталом в Україні і не може порушувати законодавство.

Окрім цього, в НБУ зазначили, що за останніх три роки частка банків із державним російським капіталом на ринку України зменшилася до 8,8%. Ці банки зменшили мережу відділень на 42%. Протягом трьох років вклади населення в них зменшилися майже удвічі в гривні, та майже в чотири рази - в іноземній валюті.

Умови надання рефінансування банкам України від НБУ однакові для всіх банків. За стандартними інструментами регулювання ліквідності банківської системи цей процес здійснюється автоматично. Рефінансування банків здійснюється лише під відповідне забезпечення - у разі надання ліквідної застави, наприклад облігацій внутрішньої державної позики або іноземної валюти. Стабілізаційні кредити НБУ не видає з червня 2015 року. Банки із державним російським капіталом не мають заборгованості за стабілізаційними кредитами перед НБУ.

В НБУ також, наголосили, що теза стосовно того, що нібито банки з російським державним капіталом в Україні “спонсорують” війну, не відповідає дійсності.

"НБУ наголошує, що в кожному з банків із російським капіталом ще з 2014 року працює куратор від НБУ, який ретельно відстежує всі операції, і в разі виявлення неправомірних операцій має всі інструменти для застосування заходів впливу. Наразі подібних порушень не виявлено", - наголошують у регуляторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-