Українцям немає сенсу купувати валюту

Українцям немає сенсу купувати валюту "про всяк випадок" – експерти

Укрінформ
До кінця тижня на готівковому ринку долар у банках може трохи знизитися до 27,1/27,4 грн, тому українцям немає сенсу купувати валюту "про всяк випадок", бо на валютному ринку зберігається рівновага.

Про це йдеться у фінансовій аналітиці від форекс-компанії Альпарі, яку надали в розпорядження Укрінформу.

"За нашими прогнозами, до кінця тижня офіційний курс долара і долара на міжбанку залишаться в діапазоні 27,0-27,3 грн. Курс готівкового долара в банках може трохи знизитися - до 27,1/27,4 грн", - зазначають експерти.

Крім того, середні курси купівлі-продажу долара на готівковому ринку в банках знизилися за тиждень з 27,25/27,70 до 27,17/27,55. Таким чином, купівля просіла на 0,3%, а продаж - на 0,6%. В Альпарі зазначають, що немає сенсу купувати валюту просто так на всяк випадок, бо на валютному ринку зберігається рівновага на тлі різноспрямованого руху на різних його сегментах: офіційний курс долара виріс, а на міжбанку і в банках готівковий долар знизився.

Крім того, з 9 лютого НБУ пом'якшив вимоги щодо купівлі банками іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку, уп'ятеро збільшивши ліміт чистої її покупки. Збільшення нормативу з власної валютної позиції банків знаходиться в руслі поступового пом'якшення адміністративних обмежень на валютному ринку. Пов'язане це, по-перше, з переходом від адміністративного до плаваючого курсоутворення, а по-друге, зі збалансованістю попиту і пропозиції на валютному ринку. Ця збалансованість підтверджується тим, що НБУ час від часу виходить на валютний ринок як з продажем, так і з купівлею валюти. У часи, коли курс встановлювався адміністративно і штучно утримувався, Нацбанк виступав виключно в ролі продавця валюти, а валютні резерви танули.

У ситуації плаваючого курсу банкам немає економічного сенсу купувати валюту просто так на всякий випадок, сподіваючись на її неодмінне зростання. Така тактика була виправданою в часи, коли періоди штучного заниження курсів іноземних валют змінювалися стрибками курсу, а напрямок для валюти завжди був один - нагору. На прикладі початку 2015 і 2016 років ми бачили, як різке зростання долара змінювався його тривалим зниженням", - акцентують у Альпарі.

Схожа картина, хоч і  дещо в меншому масштабі, спостерігалася і в першій половині січня 2017 року. Це означає, що можна купити долар на піку курсу, а потім стежити за його зниженням, підраховуючи збитки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-