Укрдорінвест: у нас дороги будувати вдвічі дешевше, ніж в Європі

Укрдорінвест: у нас дороги будувати вдвічі дешевше, ніж в Європі

Укрінформ
Будівництво одного кілометра нової дороги в Україні коштує 4,25 мільйона американських доларів, тоді як в європейських країнах цей показник тримається на рівні 10 мільйонів доларів за один кілометр.

Про це у своєму блозі на сайті "Укрінформу" написала директор ДП "Укрдорінвест" Олена Криворучко.

"Будівництво одного кілометра нової дороги коштувало 4,25 мільйона американських доларів. Для порівняння, в європейських країнах цей показник тримається на рівні 10 мільйонів доларів за один кілометр. Так що наші ціни на багато менші. Втім, як і бюджети", - заявила Криворучко.

Водночас, за її словами, вартість може коливатися залежно від технічних рішень різного ступеня складності. Зокрема, виходячи з існуючих на сьогодні контрактів, один кілометр капітального ремонту дороги першої категорії може коливатися від 2,3 до 2,8 мільйона доларів.

"Кожна ділянка має унікальні особливості і свій ландшафт. Окрім цього, кожна ділянка також може передбачати технічні рішення різного ступеня складності у вигляді кількості штучних споруд (наприклад, розв'язок), елементів безпеки дорожнього руху, освітлення, і багато іншого. Звідси виходить, що одна і та ж фірма може оцінити один кілометр капітального ремонту дороги першої категорії як у 2,5 мільйона доларів, так і в 2,3 мільйона, або в 2,8 мільйона доларів.

Наприклад, за її словами, частина земляних робіт може становити від 6 до 30% вартості одного кілометра готової дороги.

"Таке коливання можна пояснити різним грунтом, характером ландшафту, а також видом робіт - реконструкція, ремонт або нове будівництво. Що стосується грошового вираження, то кожний кубічний метр умовно «обробленої» землі обходиться від 7,5 до 9,3 доларів США», - повідомила Криворучко.

На частку основи з кам'яного матеріалу і безпосередньо дорожнього покриття, за її словами, припадає від 24% до 72% вартості одного кілометра.

"Пояснюється коливання, по-перше, різним видом земляних робіт. Нагадаю, ці показники - відносні. По-друге, частка цієї групи робіт різна для різних видів будівництва або ремонту", - написала директор ДП "Укрдорінвест".

Щодо витрат на елементи безпеки руху, то в Україні вони становили від 2,7% до 5,7% ціни контракту, повідомила Криворучко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-