Експерт прогнозує здорожчання бензину

Експерт прогнозує здорожчання бензину

Укрінформ
Ціни на бензин в останні кілька тижнів зросли на 50-70 коп./літр, проте у найближчі два тижні очікується подальше їхнє підвищення у межах до 1 грн.

Про це на прес-конференції сказав експерт, директор "Консалтингова група А-95" Сергій Куюн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рік почався з підвищення цін на паливо, у результаті кількох хвиль підвищення ціни зросли на 50-70 коп./літр. На жаль, є прогноз на подальше зростання цін у діапазоні 0,5-1 грн./літр у найближчі два тижні", - сказав Куюн.

Експерт назвав причини зростання цін.

"Діє ще грудневе "відкладене" підвищення, викликане рішенням країн ОПЕК, за підтримки країн, які не входять у цю організацію, про зниження обсягів видобутку нафти. Ця угода відбулася 29 листопада - і ринок відреагував на неї 10-відсотковим підвищенням цін на нафту, з 50 до 55 дол./барель", - зазначив Куюн.

За його словами, така домовленість і мала на увазі підвищення цін і поліпшення цінової картини для добувачів енергоресурсів.

"У грудні на ці події реагував оптовий ринок, який зріс на 13%. Проте роздріб не відреагував. Були очікування, що після різдвяних свят ціни заспокояться і повернуться на попередні рівні. Але цього не сталося", - додав Куюн.

Також експерт нагадав, що з січня в Україні діє новий податковий кодекс, в якому було ліквідовано акцизний збір із роздрібних продажів. Відповідно, було збільшено базовий акциз на нафтопродукти, який стягується на межі або місцях виробництва, - раніше він стягувався на АЗС.

"Для легальної сторони ринку це не призвело до особливих змін. Але нелегальна частина ринку, а таких близько 50%, опинилася у ситуації, коли вона змушена купувати нафтопродукти на загальних підставах і, звичайно, ситуація в зв'язку з цим змінилася. Раніше роздрібний акциз становив 1-2 грн. і його несплата для нелегалів дозволяла працювати з нижчою ціною", - констатував експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-