Дефіцит платіжного балансу зріс до $3,4 мільярда - НБУ

Дефіцит платіжного балансу зріс до $3,4 мільярда - НБУ

Укрінформ
Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у 2016 році зріс до 3,4 млрд доларів. Зростання дефіциту було зумовлено як скороченням експорту товарів, так і відновленням зростання імпорту.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

"За підсумками 2016 року дефіцит поточного рахунку платіжного балансу становив 3,4 млрд дол. США", - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що зростання дефіциту було зумовлено як скороченням експорту товарів, так і відновленням зростання імпорту. За підсумками 2016 року обсяги експорту зменшилися на 5,2% - до 33,6 млрд дол. США. Імпорт товарів за рік зріс на 3,8% до 40,4 млрд дол. США. У 2016 році відбулося зростання експорту продовольчих товарів на 5,4%. Основним чинником зростання було збільшення на 15,1% вартісних обсягів експорту олії та насіння олійних. Також суттєво зросли фізичні обсяги експорту зернових. Однак через зниження світових цін на зернові культури їх вартісні обсяги були на рівні минулого року.

Натомість експорт за іншими товарними групами скоротився. Це було спричинено несприятливою ціновою кон'юнктурою на світових сировинних ринках, особливо у першій половині року, дією торговельних обмежень з боку РФ та низкою інших стримуючих чинників (зокрема внутрішніми транспортними ускладненнями). Так, експорт чорних та кольорових металів знизився на 11,6%, мінеральних продуктів - на 10,5%, продукції машинобудування - на 17,8%, хімічної промисловості - на 24,8%.

У географічному розрізі найбільше скоротився експорт до Росії (на 25,8%), частка якого в загальному експорті зменшилася до 9,3%. Обсяг експорту до країн ЄС зріс на 2,4%, а його питома вага в загальному експорті - до 31,9%.

У Нацбанку наголошують, що за підсумками 2016 року значно зросли чисті надходження капіталу за фінансовим рахунком (чисті запозичення) - до 4,6 млрд дол. США (порівняно з 582 млн дол. США у 2015 році).

Загалом, за підсумками 2016 року платіжний баланс було зведено з профіцитом 1,3 млрд дол. США, порівняно з 849 млн дол. США у 2015 році. Формування профіциту зведеного балансу разом з отриманням третього траншу від Міжнародного валютного фонду (на суму 1 млрд дол. США в еквіваленті) зумовили зростання міжнародних резервів до 15,5 млрд дол. США, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 3,4 місяця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-