НБУ повідомив про підозрілі операції клієнтів у 40 банках

НБУ повідомив про підозрілі операції клієнтів у 40 банках

Укрінформ
Національний банк у 2016 році направив правоохоронним органам інформацію про підозрілі операції клієнтів 40 банків.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Національний банк України протягом 2016 року за результатами виїзних та безвиїзних перевірок направив правоохоронним органам інформацію про підозрілі фінансові операції клієнтів 40 банків та 2 небанківських фінансових установ", - йдеться у повідомленні.

Надана правоохоронцям інформація, зокрема, стосувалася:

проведення клієнтами банків фінансових операцій з готівкою у значних обсягах;

фінансових операцій з купівлі та перерахування коштів за межі України, які можуть свідчити про незаконне виведення капіталів;

"схемних" фінансових операцій, за допомогою яких могли приховуватися реальні джерела походження коштів, або виводитися капітали за межі України;

інших ризикових фінансових операцій, у тому числі таких, що здійснювалися на підставі підроблених документів.

Також НБУ неодноразово протягом року повідомляв правоохоронців про підозрілі операції під час виконання резидентами боргових зобов’язань за залученими від нерезидентів кредитами та позиками в іноземній валюті.

"У минулому році проводити схемні операції стало набагато важче завдяки впровадженій регулятором процедурі аналізу фінансових операцій банківських установ. Крім того, НБУ знаходиться у постійному діалозі з ринком та правоохоронними органами для попередження актуальних ризиків. Наприклад, завдяки зворотньому зв`язку від правоохоронних органів НБУ отримує інформацію про результати розгляду переданої інформації, в тому числі, про непоодинокі факти відкриття кримінальних проваджень", – зазначив директор Департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза.

За його словами, суттєво підвищити ефективність протидії схемним операціям у 2016 році банкам допоміг всебічний аналіз та поглиблена перевірка інформації про фінансові операції клієнтів.

Нагадаємо, що це стало можливим завдяки прийнятому НБУ "Порядку здійснення банками аналізу та перевірки документів (інформації) про фінансові операції та їх учасників" від 15 серпня 2016 року №369.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-