У Мінсоцполітики надали роз'яснення з приводу підвищення мінімалки

У Мінсоцполітики надали роз'яснення з приводу підвищення мінімалки

Укрінформ
Міністерство соціальної політики надало роз'яснення з приводу підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати до рівня 3200 грн.

Про це повідомляється на сайті відомства.

«Законом України (№ 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 року - ред.) приведено поняття мінімальної заробітної плати у відповідність до європейської практики та міжнародних норм. Із 01.01.2017 прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб, Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» затверджено у розмірі 1 600 гривень, мінімальну заробітну плату в місячному розмірі - 3 200 гривень, у погодинному розмірі - 19,34 гривні», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. У випадку, коли працівнику встановлені доплати за роботу у шкідливих умовах праці, ці доплати мають виплачуватись понад розмір мінімальної зарплати (3 200 гривень).

Уточнюється, що якщо працівник виконав місячну норму праці, а нарахована йому зарплата є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної зарплати, роботодавець зобов'язаний провести доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно із заробітною платою. Якщо ж працівник не виконав місячну норму праці, перебував у відпустці, на лікарняному, працює неповний робочий час, то оплата його праці проводиться пропорційно виконаній нормі праці.

Якщо робота при підсумованому обліку робочого часу виконується в межах встановленої працівнику тривалості робочого часу,  яка є меншою нормальної тривалості робочого часу, відповідно до графіка роботи, йому нараховується заробітна плата у розмірі не нижчому від мінімальної заробітної плати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-