Реформи позитивно відбились на зростанні німецького експорту в Україну - експерт

Реформи позитивно відбились на зростанні німецького експорту в Україну - експерт

Укрінформ
Реформи в Україні почали приносити плоди, що негайно позначилося на різкому зростанні німецького експорту до країни.

Таку оцінку минулого року дав керуючий директор Східного комітету німецької економіки Міхаель Хармс, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Справжній феєрверк стався в 2016 році щодо німецького експорту в Україну, який виріс на 27% за перші дев'ять місяців року», - зазначає Хармс.

У Комітеті наголошують, що процес економічних реформ в Україні приносить плоди, і економіка почала, нарешті, рости. «Розв'язання конфлікту на сході України, послідовне продовження курсу реформ і подальший рух у напрямку ЄС може дати додатковий імпульс», - вважають у цій структурі. Як позитивний факт для двосторонніх відносин відзначають створення Німецько-української торгової палати в жовтні 2016 року.

В цілому в минулому році вперше після рекордного з точки зору показників німецького експорту в країни Східної Європи і подальшого падіння була зафіксована позитивна динаміка. За перші 9 місяців він зріс до 21 країни на 4%. Крім України, особливо швидке зростання здійснювалося у країн на півдні регіону, зокрема, Румунії і Хорватії, а також малих країн Західних Балкан.

Що стосується торгівлі з Росією, то обсяг німецького експорту не вказується, йдеться лише, що він «лише трохи нижчий за показник попереднього року». У Комітеті сподіваються, що після 2 років катастрофічного падіння ситуація буде вирівнюватися. Почали знову зростати німецькі інвестиції в російську економіку на тлі падіння курсу рубля. Прямі німецькі інвестиції в РФ досягли за перші дев'ять місяців 2016 року понад 2 мільярди євро, збільшившись на 46% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Хармс при цьому нагадує, що німецько-російська торгівля втратила близько 40% свого обсягу порівняно з 2012 року через три основних фактори: пробуксовування модернізації російської економіки, різке падіння цін на сировинні товари на світових ринках і введення взаємних економічних санкцій у зв'язку з конфліктом в Україні.

Східний комітет німецької економіки слід політиці Берліна у питанні санкцій, але при цьому постійно говорить про те, що ці заходи не є вирішенням проблеми і сподівається на їх зняття в майбутньому. «Продовження санкцій не має бути постійним. Ми вважаємо, що було б правильним почати скорочувати санкцій не тільки після повного виконання Мінських угод», - заявив цього разу Міхаель Хармс.

Фото: Deutsche Welle

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-