Ціна на Brent перевищила $57

Ціна на Brent перевищила $57

Укрінформ
Ціни на нафту продовжують позитивну динаміку в ході ранкових торгів у п'ятницю та готуються показати найбільше річне зростання у відсотках з 2009 року завдяки укладеному на початку грудня глобальному пакту про скорочення видобутку.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість березневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent зросла на 0,40 відсотка до $57,08 за барель. Ціна лютневих ф'ючерсів на нафту марки WTI підвищилася на 0,32% - до 53,94 долара за барель.

Цього року ф'ючерси на Brent додали близько 53 відсотків, на WTI - 46 відсотків. Це найбільше зростання у відсотках з 2009 року, коли Brent зросла на 78 відсотків, WTI - на 71 відсоток.

Підтримують нафтові котирування надії інвесторів на те, що добувачі - в рамках глобального пакту - почнуть знижувати виробництво. Організація країн-нафтоекспортерів (ОПЕК) і держави, що не входять у картель, раніше уклали першу угоду з 2001 року про спільне скорочення видобутку в надії відновити баланс на світовому ринку і підтримати ціни на сировину. Угода про скорочення видобутку вступає в силу з 1 січня.

Оман - у рамках зобов'язань щодо зниження видобутку - повідомив напередодні, що скоротить обсяг поставок на 5 відсотків у березні. Одні з найбільших виробників ОПЕК Саудівська Аравія та Ірак раніше також попередили клієнтів про зниження поставок.

Ралі на нафтовому ринку стримало несподіване зростання запасів у США. Вони зросли за тиждень, що завершився 23 грудня, на 0,61 мільйона барелів до 486,06 мільйона барелів, показали напередодні дані Управління з енергетичної інформації (EIA). Аналітики при цьому припускали спад на 2,1 мільйона барелів.

Дані EIA істотно розходяться зі статистикою Американського інституту нафти (API), що повідомив про зростання на 4,2 мільйона барелів.

Ціни на нафту поступово піднімуться до $60 за барель до кінця 2017 року, показало напередодні опитування Рейтер. Серед факторів, що стримують зростання, - сильний долар, можливе відновлення видобутку в США і небажання видобувачів дотримуватися нафтового пакту.

Станом на 09:30 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 57,17 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 56,85 долара за барель, що відповідало рівню закриття торгів ($56,85).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-