Рада НБУ ухвалила основні засади грошово-кредитної політики на 2017 рік

Рада НБУ ухвалила основні засади грошово-кредитної політики на 2017 рік

Укрінформ
Рада Національного банку України ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2017 рік і середньострокову перспективу.

Про це у Фейсбуці повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

Так, Рада Національного банку України, спираючись на вимоги статті 6 закону "Про Національний банк України", визнала пріоритетною метою грошово-кредитної політики – забезпечення цінової стабільності.

"Тобто, пріоритетом діяльності Правління Національного банку України повинно бути зниження інфляції (за індексом споживчих цін) до однозначного показника та утримання її на такому рівні у середньостроковій перспективі", - повідомив Данилишин.

Крім того, Рада НБУ наголошує, що Національний банк продовжуватиме дотримуватись режиму плаваючого обмінного курсу.

"Водночас, це не означає його неконтрольованість. Адже усунення надмірних курсових коливань – це передумова і цінової, і фінансової стабільності", - зазначає Данилишин.

З часом планується, що вплив Національного банку на обмінний курс буде виключно опосередкованим через застосування ринкових механізмів, таких як процентна політика. Роль валютних інтервенцій поступово скорочуватиметься, у міру зняття адміністративних обмежень і поглиблення валютного ринку.

"Однак цей процес валютної лібералізації має бути поступовим, щоб не зашкодити виконанню цілей з цінової та фінансової стабільності", - наголосив голова Ради НБУ.

На переконання Ради Національного банку України, саме низька і стабільна інфляція є найважливішою умовою і внеском у стале економічне зростання в Україні. Низька інфляція є суспільним благом, від неї виграють і підприємства, і населення, і держава.

Данилишин також наголосив, що вперше у новітній історії до розробки головного монетарного документа України долучалася наукова громадськість та широкі експертні кола, працювали Вища експертна рада та Громадська колегія, створені при Раді Національного банку України.

"Ми врахували отримані пропозиції. На моє переконання, нам вдалося віднайти баланс думок, обрати пріоритети і сформувати якісний документ. Головне - реалізація Основних засад грошово-кредитної політики на 2017 рік повинна сприяти відновленню економічного зростання в Україні темпами, визначеними у прогнозах Уряду та Національного банку України", - зазначив Данилишин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-