Мінрегіон: Реалізовується кредитна програма відновлення України на €200 мільйонів

Мінрегіон: Реалізовується кредитна програма відновлення України на €200 мільйонів

Укрінформ
Кредитна програма для відновлення України обсягом 200 млн євро вступила у фазу активної реалізації. Зокрема, Кабінетом міністрів затверджено перший пакет ініціатив, що включає 69 проектів у п'яти східних областях України із загальним бюджетом майже 22 млн євро.

Про це на прес-конференції у Мінрегіоні заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Роман Чуприненко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні буде представлено основні рамки надання кредиту від Європейського інвестиційного банку. Сьогодні ми можемо констатувати те, що програма вступила у фазу активної реалізації. Дана програма має допомогти місцевим громадам, органам виконавчої влади, місцевому самоврядуванню, державним та муніципальним підприємствам тих регіонів України, які зазнали впливу від військового конфлікту та прийняли велику кількість вимушених переселенців», - сказав він.

За словами Чуприненка, програма направлена на покращення інфраструктури та якості життя населення, постраждалого від конфлікту на сході України.

Згідно з Угодою про технічну допомогу між ЄІБ та Мінрегіоном, Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй допомагатиме здійснювати контроль за впровадженням фінансованого ЄІБ проекту.

З цією метою ПРООН створить регіональну Групу технічної координації у Краматорську та чотири децентралізовані групи технічної допомоги ПРООН у Сєвєродонецьку (Луганська область) і трьох обласних центрах: Харкові, Дніпрі і Запоріжжі.

«Перший пакет проектів вже затверджений Кабінетом міністрів і включає 69 проектів у п'яти східних областях України із загальним бюджетом майже 22 млн євро», - сказав Чуприненко.

Він зазначив, що майже половина цієї суми піде на відбудову медичних закладів, 35% буде виділено на проекти у закладах освіти, 15% буде витрачено на житлові проекти, а 3% - на інші об'єкти соціальних служб.

Більша частина проектів впроваджуватиметься у Харківській області (21 проект, 8,5 млн євро), Донецькій (17 проектів, 7,1 млн євро) та Луганській областях (26 проектів, 3,1 млн євро).

Зокрема, для Харківської області у листопаді було розпочато процедуру закупівель і оголошено перший тендер.

За словами Чуприненка, другий конкурс пропозицій було оголошено у липні 2016 року.

«За останні три місяці на конкурс було подано майже 1 тис. проектів. На сьогодні близько 830 проектів на загальну суму приблизно 160 млн євро визнано тими, що відповідають критеріям участі у програмі», - розповів посадовець.

Він додав, що Мінрегіонбуд очікує, що перевірка і остаточний відбір буде завершено до лютого 2017 року, невдовзі після чого розпочнуться закупівлі, і згідно з планом у 2017 році надійдуть нові проектні пропозиції, що забезпечить повне освоєння позики.

Як повідомлялося, 16 грудня 2016 року ЄІБ у партнерстві з Мінрегіонбуд підписав Угоду про співробітництво щодо надання технічної допомоги з метою сприяння оптимальному використанню Надзвичайної кредитної програми для відновлення України обсягом 200 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-