Нацбанк запроваджує новий інструмент екстреної підтримки ліквідності банків

Нацбанк запроваджує новий інструмент екстреної підтримки ліквідності банків

Укрінформ
Національний банк України як кредитор останньої інстанції запроваджує новий інструмент екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків – Emergency liquidity assistance (ELA).

Про це повідомляє прес-служба регулятора. 

«Кредити, отримані за інструментом ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку в разі настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки ліквідності, зокрема за рахунок коштів акціонерів та стандартних інструментів рефінансування НБУ під заставу державних цінних паперів та іноземної валюти», - йдеться у повідомленні.

У НБУ зазначають, що отримані в рамках ELA кредитні кошти банки мають спрямувати на виконання зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами (крім пов’язаних з банком осіб). Вони не призначені для фінансування бізнесу банку та не можуть бути використані замість необхідної додаткової капіталізації банку його акціонерами або вирішення його структурних проблем.

"Наявність такого інструменту в арсеналі НБУ сприятиме фінансовій стабільності системи, оскільки надасть платоспроможним банкам можливість оперативно отримувати кредити на підтримку ліквідності від НБУ", - переконаний заступник голови НБУ Олег Чурій.

Запровадження нового інструменту передбачено постановою правління Нацбанку, яка набуває чинності з 16 грудня 2016 року.

З дня набрання чинності Положенням про екстрену підтримку ліквідності Нацбанк не буде розглядати клопотання і документи банків щодо надання стабілізаційних кредитів відповідно до Положення, затвердженого постановою правління НБУ від 13 липня 2010 року №327, наголошує регулятор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-