Для повної відмови від використання золовідвалу біля Дарницької ТЕЦ потрібно п’ять років

Для повної відмови від використання золовідвалу біля Дарницької ТЕЦ потрібно п’ять років

Укрінформ
У ТОВ "Євро-Реконструкція" заявляють, що вже з наступного опалювального сезону кількість золи і шлаку, що подається на золовідвал під назвою «озеро гарячка» Дарницького району, зменшиться на 30%. 

Про це під час засідання робочої групи з вивчення незадовільного екологічного стану та впливу на навколишнє природне середовище озера Гарячка Дарницького району м. Києва заявив генеральний директор ТОВ "Євро-Реконструкція" В'ячеслав Селіванов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Це відбудеться за рахунок поетапної модернізації котлоагрегатів Дарницької ТЕЦ з метою переведення їх на сухе золошлаковидалення. З 1955 року відходи спалювання вугілля змішані із водою подаються двома трубами довжиною 5,5 кілометрів на золовідвал в районі Позняки.

"Вже в наступному опалювальному сезоні кількість вугільної золи і шлаку, що скидається в "Гарячку", зменшиться на 30%. Ми плануємо отримати техніко-економічне обґрунтування проекту до лютого, це амбіційна мета. Готовність робочого проекту - на початок травня 2017 року. Після закінчення опалювального сезону ми приступимо до практичного впровадження нашої ідеї", - сказав Селіванов.

Він зазначив, що технічна водойма під назвою "озеро Гарячка", яка є золовідвалом Дарницької ТЕЦ, дійсно може бути потенційним джерелом екологічних загроз для людей, що живуть поруч. Останнім часом в санітарній зоні золовідвалу побудували велику кількість багатоповерхівок, а нині будують торгівельний центр прямо на забороненій території. "Саме тому акціонерами ТОВ "Євро-Реконструкція" прийнято стратегічне рішення відмовитися від використання цієї технічної водойми, з подальшою рекультивацією її території", - додав Селіванов.

За його словами, Дарницька ТЕЦ є надійним постачальником тепла і гарячої води для промислових підприємств та мешканців Дарницького і Дніпровського районів Києва. ТЕЦ опалює близько 4,5 млн кв. метрів площі в 1036 будинках, де живуть близько 300 тисяч киян. Дарницьку ТЕЦ було побудовано в п’ятдесятих роках минулого століття, тоді ще не було сучасних уявлень про екологічну безпеку.

Він також наголосив, що пилові бурі, які мали місце на золовідвалі в цьому році, є неприпустимими. За словами Селіванова, акціонери компанії у вересні прийняли рішення щодо поступового закриття золовідвалу."

Для того, щоб на місці золовідвалу був парк з дитячими атракціонами, на жаль недостатньо лише бажання і наказу, потрібне переоснащення котлів Дарницької ТЕЦ, встановлення потужних електрофільтрів, для того щоб перевести котли на сухе золошлаковидалення. Таке переобладнання можливе лише в міжопалювальний сезон, по одному котлу в рік, оскільки повна зупинка Дарницької ТЕЦ може мати негативні, техногенні наслідки", - додав він. Отже повна відмова від використання золовідвалу під назвою «озеро гарячка» відбудеться за п’ять років. Раптове закриття діючого золовідвалу неможливе, оскільки це призведе до повної зупинки роботи Дарницької ТЕЦ і залишить без тепла і гарячої води 300 тисяч киян. Київенерго технологічно не зможе опалювати цю житлову площу.

Зокрема, Селіванов зауважив, що першочерговим невідкладним завданням є створення умов безпечного функціонування існуючого золовідвалу. "Протягом 2017 року буде продовжено озеленення периметру золовідвалу з висадкою дерев, що створить додатковий захист від вітру. Для виключення пиління поверхні золовідвалу планується використовувати природний матеріал бішофіт, що добре зарекомендував себе при вирішенні проблеми пиління на інших підприємствах", - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-