Кутовий наказав розібратися зі спробою знищення виноградників у Шабо

Кутовий наказав розібратися зі спробою знищення виноградників у Шабо

Укрінформ
Міністр агрополітики Тарас Кутовий доручив своєму заступнику розібратися у ситуації, що склалася у відносинах між французом-виноробом Крістофом Лакареном та групою аграріїв села Шабо, один з яких знищив частину виноградників на орендованій Лакареном земельній ділянці.

Про це Кутовий повідомив у Фейсбуці після зустрічі з виноробом Лакареном 

"Історія Крістофа Лакарена зацікавила багатьох. Нагадаю, його виноградники на Одещині були винищені кілька тижнів тому (наприкінці листопада - ред). Ситуація викликала стурбованість Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в результаті чого з’явилось відповідне доручення розібратися в ситуації", - зазначив Кутовий.

Зустрівся з Крістофом, зауважив глава відомства, "і почув його історію, так би мовити, з перших вуст. Говорили дві години. Вирішення проблеми я бачу у трьох площинах: розслідування з боку МВС, питання компенсації втрат і питання коректності оформлення земельних відносин. Останнє в нашій компетенції, тому дав доручення (розібратися в конфлікті - ред.) своєму першому заступнику Максиму Мартинюку".

"Ми готові працювати над пошуком рішень, які будуть максимально ефективними. Сподіваюсь, істина буде знайдена", - підсумував Кутовий.

Як повідомлялося, наприкінці листопада одеський француз-винороб Лакарен звернувся з листом до Прем'єр-міністра Гройсмана з проханням "захистити його бізнес", нагадавши, що під час останнього перебування у Франції голова уряду гарантував безпеку французьких інвестицій, які стикаються з "рейдерством" в Україні.

Між тим, невідомий бульдозерист знищив 40-річні кущі виноградника на частині орендованої земельної ділянки, коли він був у дорозі до Одеси на чергову податкову перевірку. Поліція склала протокол про правопорушення, оскільки Лакарен вирощує виноград на законно орендованій землі, і термін дії оренди, за його словами, закінчується в 2022 році.

За словами винороба, що є виробником авторських вин під егідою Інституту виноградарства і виноробства імені Таїрова, "це акт рейдерства - хтось, напевне, хоче забрати землю під забудову".

Лакарен звернув увагу, що знищення частини виноградників збіглося у часі з поновленими перевірками господарства податківцями, претензіями з боку інших владних установ. "Від мене знову вимагають експертизу вироблюваних вин, хоч повний комплекс лабораторних досліджень можна отримати в Таїровському інституті. Це один крок вперед і три назад. А Європа - це не так. Вони не знищують дрібних виробників і конкуренцію. Боюся, що через пару тижнів можу опинитися взагалі без виноградників, і мені доведеться виїхати", - додав винороб, що свого часу переробив під житло залишену колгоспну будівлю, перевіз із Франції родину, отримав ліцензію на виноробство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-