Експерт сказав, хто зазнає

Експерт сказав, хто зазнає "болючих ударів" від підвищеної мінімалки

Укрінформ
Підвищення мінімальної заробітної плати особливо болюче вдарить по малому бізнесу у депресивних регіонах, де роботодавці не зможуть його забезпечити.

Таку думку висловив експерт групи публічних фінансів Реанімаційного пакету реформ Віктор Таран, повідомляє Український кризовий медіа-центр.

"Виходячи з наявного розподілу рівня зарплат за регіонами, видається ймовірним, що підвищення мінімальної зарплати особливо болюче вдарить по малому бізнесу у депресивних регіонах, де роботодавці не зможуть забезпечити відповідне підвищення заробітної плати", - сказав Таран.

За його словами, в першу чергу збільшення соціальної напруги стосуватиметься Кіровоградської та Житомирської областей.

Координатор проектів Інституту економічних досліджень та політичної консультації Олександра Бетлій у свою чергу зауважила, що "найбільша проблема з таким стрімким підвищенням мінімальної заробітної плати - у тому, чи зможе бізнес настільки швидко відреагувати, знайти гроші для підвищення мінімальної заробітної плати".

Як нагадав заступник глави Мінфіну Євген Капінус, цього року було знижено ЄСВ, за рахунок чого бізнес отримав близько 70 мільярдів коштів, які вони залишили у себе, пустили в економіку.

"Коли якраз піднімалося питання зниження ЄСВ, ми сподівалися, що буде діалог з бізнесом і що частину хоча б цих коштів буде направлено у заробітну плату. Нажаль, не по всіх категоріях це відбулось. Якщо враховувати ту кількість людей, які на сьогодні знаходяться на мінімалці, ми можемо зазначити, що значний ресурс залишився у бізнесі, проте не був направлений у заробітну плату. Тому ми сподіваємось, що це якраз і є той ресурс, який сьогодні може бути згенерований і все-таки направлений на людей, які повинні отримати відповідне підвищення по заробітній платі", - каже урядовець

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила новий рівень мінімальної заробітної платні: 3 200 гривень. Це - найрадикальніше збільшення мінімальної зарплати за часи незалежності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-