Експерт назвав основні

Експерт назвав основні "фішки" закону спрощення експорту послуг

Ексклюзив
Укрінформ
Закон про спрощення експорту послуг, днями підписаний Президентом, може торкнутися не лише IT-сфери, але і допомогти загалом сегменту послуг з високою доданою вартістю.

Про це заявив старший аналітик форекс-компанії "Альпарі" Вадим Іосуб у коментарі Укрінформу.

"Закон про спрощення експорту послуг може торкнутися не лише IT-сфери, але і допомогти загалом сегменту послуг з високою доданою вартістю, включаючи юристів, архітекторів, конструкторів, консалтинг, фінансові технологи і стартапи, фрілансерів у найрізноманітніших сферах. Основні "фішки" закону в тому, що він значно спрощує як саму процедуру укладення зовнішньоекономічних договорів у сфері послуг і відміняє валютний контроль для операцій щодо експорту послуг, значно спрощує фінансову звітність і бухгалтерський облік", - розповів він.

Зокрема, договори відтепер можуть укладатися не лише в письмовій, а й в електронній формі, а банкам заборонено вимагати переклад документів українською мовою, якщо вони складені англійською. Основним документом відтепер визнається інвойс, який може бути підписаний як вручну, так і за допомогою електронного підпису.

Аналітик звернув увагу, що відповідний законопроект був розроблений ще навесні за підтримки США Агентства з міжнародного розвитку USAID, і був активно підтриманий Національним банком України і IT-спільнотою.

"Безумовно, експорт послуг потребує стимулювання з боку держави на фоні його падіння останніми роками. За даними офіційної статистики, експорт послуг нерезидентам у 2014 році становив $11,5 млрд, у тому числі послуги IT-сектору $1,7 млрд, ділові послуги - $1,25 млрд. У 2015 році ринок послуг зменшився на 17%, зокрема, ринок комп'ютерних послуг знизився на 12%", - відзначив Іосуб. За словами експерта, спрощення експорту сприятиме не лише припливу інвестицій у сферу послуг, і в першу чергу, саме в IT, але і допоможе істотній частині бізнесу "вийти з тіні".

"У тіньову сферу фрілансерів загнало не просто небажання платити податки, а складнощі з адмініструванням, обліком, документообігом, любов податківців та інших державних органів до "мокрих печаток", від яких більшість ділового світу давно вже відмовилася. Свій внесок зробив валютний контроль та інші серйозні адміністративні обмеження на валютному ринку. Новий закон знімає більшість існуючих проблем і сприятиме виходу з тіні нинішніх фрілансерів і серйозному припливу інвестицій до сфери послуг", - вважає аналітик Альпарі.

Як повідомляв Укрінформ, 30 листопада Президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-