НБУ має план, як не дати вивести прибутки за кордон

НБУ має план, як не дати вивести прибутки за кордон

Укрінформ
З метою протидії зменшенню податкової бази і переміщенню прибутків за кордон Національний банк має намір реалізовувати 5 ключових та найбільш нагальних заходів з 15 рекомендацій, що передбачає проект BEPS.

Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева під час традиційної зустрічі із керівниками найбільших банків.

Вона зазначила, що за ініціативою Національного банку має бути реалізовано 5 ключових та найбільш нагальних з 15 рекомендацій протидії BEPS:

- розкриття фізичними особами-резидентами України своєї участі в іноземних компаніях, які вони контролюють;

- обмеження витрат за фінансовими операціями з пов’язаними особами;

- запобігання зловживанням із застосуванням договорів про усунення подвійного оподаткування;

- запобігання уникненню визнання статусу постійного представництва;

- запровадження розкриття інформації про структуру міжнародних груп компаній.

При цьому, на думку Гонтаревої, ефективно реалізувати всі ці рекомендації можливо лише за умови автоматичного обміну податковою інформацією. А отже, Україні необхідно приєднатися до автоматичного обміну фінансовою інформацією на основі Конвенції щодо взаємної адміністративної допомоги в податкових справах, яку ратифікувала Україна.

28 квітня 2016 року Президент України видав Указ №180/2016 "Про заходи щодо протидії зменшенню податкової бази і переміщенню прибутків за кордон", відповідно до якого Україна взяла курс на адаптацію окремих принципів BEPS до національного законодавства.

Проект BEPS, що реалізує Організація економічного співробітництва та розвитку, спрямований на боротьбу з розмиванням податкової бази і виведенням прибутку з-під оподаткування. Метою проекту є вирішення проблем, що виникають унаслідок невідповідності наявних принципів національного та міжнародного оподаткування глобальному характеру сучасних моделей торгівлі та бізнесу.

У рамках BEPS розроблено 15 рекомендацій, що покривають різні сфери протидії агресивному податковому плануванню серед яких: вдосконалення правил трансфертного ціноутворення, запобігання уникненню від оподаткування за допомогою міжнародних договорів, оподаткування доходів контрольованих іноземних компаній, обмін інформацією тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-