Доступ Газпрому до OPAL: Єлісєєв сказав, що робить Україна

Доступ Газпрому до OPAL: Єлісєєв сказав, що робить Україна

Укрінформ
Україна всіма методами відстоюватиме свою позицію у питанні розширення Єврокомісією прав Газпрому на використання газопроводу OPAL, оскільки це рішення ЄС суперечить як духу Угоди про асоціацію, так і Договору про заснування Енергетичного співтовариства. 

Про це заявив на прес-конференції у Києві заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв, повідомляє Укрінформ.

"На саміті відбувся досить серйозний діалог, і Президент України поставив це питання досить жорстко. Це не та ситуація, де ми маємо сидіти і мовчати, адже це торкається наших національних інтересів", - заявив Єлісєєв, коментуючи на прохання кореспондента агентства ситуацію навколо OPAL та її обговорення на саміті Україна-ЄС.

Заступник глави АП додав, що було домовлено "сісти і у форматі консультацій за участю Єврокомісії провести ще раз аналіз того, що відбулося".

Паралельно українська сторона працює з конкретними країна-членами ЄС. Зокрема, питання про OPAL було порушено Президентом Петром Порошенком і під час телефонної розмови у понеділок з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. "З канцлером було домовлено, що вони ще раз подивляться на це питання. На їхній запит ми передали відповідну аргументацію, чому цей проект є суперечливим і чому він зачіпає у неабиякому сенсі інтереси України", - додав Єлісєєв.

Водночас експертна делегація України проводить консультації з партнерами, країнами-сусідами, щоб, за словами представника АП, "сформувати коло однодумців, скажімо так, команду країн, які могли б спільно з нами поставити це питання в юридичну площину, якщо це питання не буде вирішено у політичний спосіб".

"Це питання принципове, про це ми вчора заявили. Думаю, що найближчим часом будемо вас інформувати про зрушення. Але станом на зараз наша позиція безкомпромісна. Ми не збираємося поступатися нашими національними інтересами. І якщо ми не зможемо отримати адекватних аргументів з боку Єврокомісії, то будемо рухатися далі. Але цивілізованим шляхом. Бо ми є партнери і маємо вирішувати питання по-партнерськи", - наголосив заступник глави АП. 

Як повідомлялося, Єврокомісія наприкінці жовтня ухвалила рішення, що дозволяє російському Газпрому збільшити обсяги постачання газу через "Північний потік" та німецький газопровід OPAL. Росіяни зможуть використовувати можливості OPAL на 80%, а якщо ніхто не викупить решту 20%, то й весь газопровід.

Газопровід OPAL був уведений в експлуатацію у 2011 році та є продовженням "Північного потоку" на північних кордонах Німеччини. Його метою є постачання російського газу до країн Центральної та Східної Європи, зокрема через Чехію.

За оцінкою експертів, рішення дозволити російському монополісту збільшити прокачування газу через OPAL забезпечить Газпрому скорочення обсягів транзиту блакитного палива через територію України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-