Doing Business: Кабмін подасть законопроект, що має підняти Україну в ТОП-30

Doing Business: Кабмін подасть законопроект, що має підняти Україну в ТОП-30

Укрінформ
Законопроект про полегшення ведення бізнесу в, підготовлений Міністерством економічного розвитку та торгівлі, який суттєво спростить можливість заснування та ведення бізнесу в Україні, буде поданий до парламенту в середині грудня. Очікується, що документ мають прийняти до кінця першого кварталу 2017 року.

Про це в ефірі телеканалу ZIK повідомив перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов.

Зокрема посадовець відзначив, що завдяки законопроекту Україна зможе піднятись у світовому рейтингу легкості ведення бізнесу з 80 місця в тридцятку найвищих сходинок: "Ми напрацювали близько 10 дерегуляційних ініціатив для різних секторів економіки, які теж були ухвалені урядом. Крім того, на уряді був представлений великий законопроект про полегшення ведення бізнесу в Україні, направлений на те, щоб Україна зробила справжній стрибок в рейтингу Doing Busines. З теперішнього 80 місця, ми сподіваємось, якщо закон буде ухвалений оперативно, то Україна через рік потрапить в ТОП-30 цього рейтингу".

Водночас Нефьодов закликав не очікувати моментального покращення ситуації.

"У нас чомусь вважається, що легкість ведення бізнесу -  це ухвалення якогось одного закону, чи, як у нас говорять - наявність політичної волі, яка дозволяє чи не дозволяє щось робити. Насправді ж у нас в країні досі є така теорія, що все, що не дозволено прямо - те заборонено. Тому в нас така велика кількість правил та заборон. Ці правила є абсолютно неактуальні і це є тягар для бізнесу. Тому важко сказати, що от ми щось скасували, і завтра для бізнесу почнеться новий день", - підкреслив заступник міністра.

Однією зі складових законопроекту, за словами Нефьодова, стане спрощення процедури банкрутства підприємств: "Ми пропонуємо суттєво спростити такий варіант банкрутства, коли все майно підприємства вже передано в заставу (тобто воно вже в заставі конкретного банку). Навіщо тоді збирати комітет кредиторів, проходити довгу та складну процедуру? Або там, де є мажоритарний кредитор. За нашими оцінками, це дозволить зменшити строк повернення коштів в три рази. Від приблизно трьох років до одного року. Як результат, ми очікуємо підняти в рейтингу за цим параметром нашу країну зі 150 пункту на 97".

Перший заступник міністра економіки спрогнозував, що закон буде внесено до парламенту ще до кінця 2016 року і підтриманий депутатами до кінця першого кварталу 2017 року: "Ми представили наш законопроект на засіданні уряду, очікуємо протягом місяця отримати всі пропозиції від бізнесу, від Асоціацій, від великих та малих компаній. Очікуємо, що приблизно через місяць ми зможемо внести його в парламент. Плануємо внести його до кінця року і прийняти до кінця першого кварталу наступного року. Таким чином, щоб встигнути зафіксувати зміни для рейтингу Doing Business-2018".

Нагадаємо, раніше уряд прийняв рішення про скасування 367 регулятивних актів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-