Мило і сіно залишили в спокої: курйози та здобутки української дерегуляції

Мило і сіно залишили в спокої: курйози та здобутки української дерегуляції

Аналітика
Укрінформ
Кабмін зважився на чистку «авгієвих конюшень» - скасував 367 регуляторних актів. Аби не наврочити…

Уряд виявив не притаманну йому рішучість, прийнявши цілу низку дуже важливих рішень з дерегуляції. По-перше, розпочалася «зачистка» законодавчого поля від морально застарілих та «шкодоносних» регуляторних норм. По-друге, анонсовано наймасштабніший в історії країни законопроект щодо спрощення ведення бізнесу. Інвестори завмерли в очікуванні економічного дива…

Дерегуляційна реформа отримала новий потужний поштовх. Урядом спільно з Міністерством економіки, Державною регуляторною службою, Офісом ефективного регулювання та Стратегічною групою радників, в рамках роботи над пришвидшенням реформування інвестиційного клімату в Україні, сьогодні було прийнято кілька знакових рішень. Лише одне з них (стосується ринку зерна) - дасть, за підрахунками експертів, економічний ефект на 10 млрд грн., або на 0,5% від прогнозованого на цей рік ВВП.  А подібних рішень - з десяток (див. «Рішення на користь…»).

Окрім того, з 1 січня наступного року буде скасовано дію 367 застарілих регулюючих актів. Серед них і такі курйозні, як регулювання продажу сіна, заборона зберігання товарів в контейнерах та норми видачі мила.

За словами новопризначеного першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова  без чіткої вказівки від прем'єра "не гратись з вогнем" не вдалось би виконати такий об’єм дерегуляційної роботи. «Буквально за тиждень узгодити те, що інші державні органи обіцяли на "кінець першого кварталу 2017-го". "Там ще треба грунтовні консультації"… Через місяць повторимо такий самий "підхід до снаряду". І так ще разів 50 - і буде не країна, а золото! Стоїмо!», - рішуче налаштований молодий реформатор.

Його команда та помічники-однодумці з інших урядових організацій розробили та презентують громадськості проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні», що допоможе навести порядок і спростити реєстрацію бізнесу, власності, захистити права міноритарних акціонерів та кредиторів, підвищити відповідальність власників акціонерних товариств і таке інше. Загалом все те, що дозволить Україні стати більш інвестиційно привабливою країною. У підприємців є можливість долучитися до його обговорення.

Тексти усіх дерегуляційних документів Кабмін обіцяє оприлюднити буквально за кілька днів.

Оксана Поліщук, Київ.

Фото: Antea Group

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-