НБУ спростив для банків інвестування в іноземні боргові інструменти

НБУ спростив для банків інвестування в іноземні боргові інструменти

Укрінформ
Банки зможуть розміщувати кошти у високоліквідні іноземні боргові інструменти з високим кредитним рейтингом без отримання індивідуальних ліцензій.

Про це повідомляє прес-служба НБУ. 

"За новим порядком банки зможуть розміщувати кошти у високоліквідні іноземні боргові інструменти з високим кредитним рейтингом без отримання індивідуальних ліцензій", - йдеться в повідомленні.

Для цього мають виконуватися одночасно декілька умов: уповноважений банк повинен мати генеральну ліцензію на залучення та розміщення іноземної валюти на міжнародних ринках, емітентом боргових цінних паперів має бути міжнародна фінансова організація або іноземна держава (країна "Великої Сімки"), у тому числі в особі відповідного державного органу, боргові цінні папери, що є об'єктом інвестиції, мають бути номіновані в доларах США, єнах, євро, фунтах стерлінгах, канадських долларах, строк між датою придбання об'єкту інвестиції та остаточним терміном до його погашення не може перевищувати 5 років та інше.

У НБУ також зазначають, що сьогодні залишок коштів на коррахунках українських банків у банках-нерезидентах сягає близько 5 млрд дол. США, а впродовж року він коливався від 4,5 млрд дол. США до 5,5 млрд дол. США. Переважна більшість цих коштів - це кошти у вільно конвертованій валюті. Досі банки використовують здебільшого дві опції з розміщення тимчасово вільної ліквідності в іноземній валюті - або надати ці кошти як міжбанківські кредити, або розмістити їх на кореспондентських рахунках. Відтепер банки отримали додаткову опцію з розміщення коштів у іноземній валюті - купувати високоліквідні іноземні боргові інструменти з високим кредитним рейтингом за спрощеним порядком. Це дасть змогу банкам збільшити дохідність від розміщення валютних коштів та зменшити кредитні ризики, пов'язані зі зберіганням валюти на коррахунках у банках-кореспондентах.

Зазначені зміни затверджені постановою Правління НБУ від 22 листопада 2016 року № 406 "Про внесення змін до Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон" та набувають чинності з 23 листопада 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-