НБУ пом'якшив обмеження на валютному ринку

НБУ пом'якшив обмеження на валютному ринку

Укрінформ
Національний банк України дозволив уповноваженим банкам здійснювати на фондових біржах власні операції з деривативами, базовим активом яких є іноземна валюта або її курс, а це надасть можливість хеджувати валютні ризики, що зменшить тиск на міжбанківський валютний ринок.

Про це інформує прес-служба НБУ.

"Національний банк дозволив уповноваженим банкам здійснювати на фондових біржах власні операції з похідними фінансовими інструментами (деривативами), базовим активом яких є іноземна валюта або її курс. Це розширить перелік доступних операцій з іноземною валютою, надасть можливість хеджувати валютні ризики, а отже, зменшить тиск на міжбанківський валютний ринок", - йдеться в повідомленні.

Окрім цього, Нацбанк дозволив банкам-учасникам міжнародних платіжних систем купувати та перераховувати інвалюту на підставі індивідуальних ліцензій НБУ, якщо метою є розміщення гарантійного депозиту в інвалюті на рахунках міжнародних платіжних систем за межами України. Сьогодні юридичні особи можуть купувати та перераховувати на підставі індивідуальної ліцензії на суму не більше $50 тис. протягом календарного місяця.

Регулятор також встановив єдиний для всіх банків строк приведення загальної довгої відкритої валютної позиції у відповідність до значення встановленого ліміту. Досі банкам на це надавався один рік, протягом якого банк мав реалізовувати погоджений НБУ план заходів з усунення перевищення ліміту. Відтепер банки отримають можливість реалізовувати такий план заходів до 1 січня 2019 року.

НБУ також розширив можливості для клієнтів банків-резидентів купувати валюту на міжбанківському ринку.

"Сьогодні вони можуть проводити такі операції лише за умови, що залишок власних коштів у іноземній валюті менший ніж $25 тис. (в еквіваленті). НБУ розширив перелік винятків, які не враховуються до такого залишку. Відтепер при його розрахунку до уваги не будуть братися кошти, які ще є на рахунку клієнта, але будуть використовуватися в день купівлі інвалюти для здійснення платежів на підставі тих платіжних доручень, які не потребують включення до відповідних реєстрів", - зазначають в НБУ.

У Нацбанку вважають, що ці послаблення не стануть на заваді позитивним тенденціям на валютному ринку, які в цілому, за винятком короткострокових періодів турбулентності, спостерігаються з кінця вересня завдяки сприятливим зовнішньоекономічним умовам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-