Це ж не 30 грн за долар. 30 тільки може бути…

Це ж не 30 грн за долар. 30 тільки може бути…

Аналітика
Укрінформ
Доки зерно і олія рятують курс, громадяни рятують свої гроші від «злого Трампа». Але якщо валюти не дасть закордон – буде кепсько…

Нацбанк запевняє - ситуація на валютному ринку України залишається стабільною. Мовляв, не хвилюйтесь, панове, доки золотий валютний дощ від виручки за зерно нового врожаю та соняшникову олію л’ється в країну – ніякий Трамп нам не страшний. Громадяни, не довіряючи рідному Нацбанку, сторожко прислухаються до міжнародних новин та потихеньку скуповують валюту на чорному ринку. Про всяк випадок…

Післятрампова істерія на міжнародних валютних ринках ущухла. Долар, ціна якого по відношенню до інших світових валют в результаті несподіваних новин з американських виборчих дільниць впала  на 3-4%, відновив позиції. Як і в ситуації з фунтом після червневого референдуму про Brexit, коли британські виборці проголосували за вихід з Європейського союзу.

Валютні обмінники у зоні турбулентності

Українці за звичкою спочатку кинулись до обмінників, очікуючи здорожчання американської валюти (знаючи, що у нас все відбувається з точністю до навпаки). Але Нацбанк, сказав: «ша!». І навіть показово зміцнив гривню на кілька копійок. Пояснюючи це надлишковою пропозицією іноземної валюти на міжбанківському ринку. «Ми очікуємо, що приплив надходжень виручки від експорту зерна та олії продовжить бути ключовим фактором, який визначатиме стан міжбанківського валютного ринку України до кінця року», - заявив заступник голови Національного банку України Олег Чурій.

Комерційні банки, виставляючи на продаж готівкову американську валюту, змушені були притримати свої апетити, і в цілому офіційні курси сьогодні виглядають досить збалансовано. В НБУ – 25.58 грн/$. На міжбанку – 25,6 грн/$ (безготівковий курс). В банківських обмінниках – 26,3 – 26,5 грн/$.

За словами Олега Чурія, турбулентність, що склалася на зовнішніх ринках у зв'язку з результатами виборів в США, може мати обмежений короткостроковий вплив на стан українського валютного ринку. Оскільки вона (турбулентність) транслюється на українську економіку лише через дотичні до нас світові сировинні ринки.

А там – вигідна для України тиша і благодать. Ціни на зерно, олію та метал, які є основним експортними товарами України, залишаються високими. До ринків капіталів ми поки що доступу не маємо. Отже можна розслабитись та, як кажуть, отримувати задоволення. «Ми не очікуємо на таку волатильність обмінного курсу, яка створила б суттєві ризики для виходу річної інфляції за межі цільових показників (12% на 2016 рік та 8% на 2017 рік), - запевнили в Нацбанку.

Купуємо валюту по-чорному

Чиновникам можна було б вірити, як би в країні не існувало ще одного фактору впливу – тіньового валютного ринку.  А те, що там відбувається – людей цікавить інколи набагато більше. Українці впевнені, що саме курси на чорному ринку більш чітко відображають фінансову реальність і тому вірять йому більше.

А  тіньовий курс сьогодні, між іншим, «обігнав» офіційний майже на гривню – ціна долара у міняйлів доходить майже до 27 грн/$.

Це дуже суттєва різниця, кажуть експерти. Вона вказує на те, що в офіційному ціноутворенні є якась вада, яка дозволяє «підмальовувати» та утримувати заданий курс.

Люди, близькі до банківського сектору, підказують, що з 1 листопада цього року Нацбанк змінив методику розрахунку офіційного курсу. Раніше курс визначався як середній за всіма операціями на міжбанківському валютному ринку. А тепер лише за тими, які відбуваються між комерційними банками та безпосередньо НБУ. Ось чому офіційний курс Нацбанку такий цікавий і настільки відрізняється від курсу «тіньового» ринку, де ціна народжується класично – в результаті балансу попиту і пропозиції.

Навіщо робиться такий офіційний «шахер-махер», спитаєте. «Напевно з тієї простої причини, щоб іноземні товариші мали за що хвалити Нацбанк та його керівництво, - пояснює аналітик Олександр Охріменко. - Стабільність і тиша на валютному ринку – зараз головне для української влади. Хто був раніше винен в тому, що в Україні скаче курс? Путін! Тепер хто винен? Трамп! Люди на повному серйозі пишуть, що головний лиходій, який призвів до  девальвації гривні на чорному ринку - це новий американський президент».

Життя від кредиту до кредиту

Насправді, причина в тому, що джерелом офіційних валютних доходів країни є лише кілька сировинних галузей, перекази наших заробітчан та позички міжнародних кредиторів. Щоб витримувати фінансову стабільність у 2017 році, кажуть експерти, притік валюти в країну повинен бути на рівні $10 млрд., з яких $6 млрд. повинно прийти у вигляді позичених коштів, і $4 млрд - у вигляді прямих іноземних інвестицій. Перспективи надходжень і тих, і інших туманні.

Можливо тому, ціна на готівкову валюту, попит на яку забезпечується з одного боку населенням, а з іншого тіньовою економікою, так підскочила. І саме тому чорний ринок так чутливо реагує на будь-які повідомлення про настрої наших міжнародних донорів.

Масла у вогонь підлив на днях офіційний представник МВФ Джеррі Райс. Він заявив, що Міжнародний валютний фонд визначиться з графіком надання Україні чергового четвертого кредитного траншу в рамках программы EFF лише по результатам роботи місії Фонду в Києві.

Іншими словами, грошей особливо не чекайте. Скоріш за все, новий американський президент, якого окремі українські політики необачно тролили, публічно буде висловлювати підтримку уряду України (спадок Барака Обами – Авт.), а от чи буде реально давати гроші – не відомо. «Трамп прийшов з бізнесу, він прагматик. Для нього будь-який договір буде сприйматися як контракт. І не проведення реформ за взятими на себе зобов'язаннями в Меморандумі з Міжнародним валютним фондом, це - зрив контракту», - прокоментував у ЗМІ виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.  Цілком ймовірно, що саме така прагматичність Трампа і вплине на курс гривні до долара в наступному році, якщо Україна не виконає своїх зобов'язань перед МВФ. "Якщо грошовий потік в $10 млрд. буде порушено, курс ризикує вийти за позначку 30 грн/долар. А це пряма дорога до соціальної нестабільності», - каже експерт.

Оксана Поліщук. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-