Україна і Білорусь знімають бар'єри у торгівлі

Україна і Білорусь знімають бар'єри у торгівлі

Укрінформ
Білорусь та Україна домовилися про зняття бар'єрів у торгівлі, зокрема вдалося вирішити питання з постачаннями в Україну білоруського цементу і реактивного палива для заправки літаків.

Про це повідомив журналістам заступник прем'єр-міністра Білорусі Володимир Семашко за підсумками засідання міжурядової білорусько-української змішаної комісії з питань торгово-економічної співпраці, інформує БІЛТА.

"Напередодні засідання і під час нього ми домовилися про зняття деяких бар'єрів, які залишалися між Білоруссю та Україною. Ми виробили схему, як не допускати таких бар'єрів на стадії їхнього створення та як вирішувати питання, якщо вони з'являються", - відзначив Семашко.

Зокрема, за його словами, вдалося вирішити проблемні питання з постачаннями білоруського цементу в Україну. За останні два роки його експорт в Україну значно впав. Для виправлення цієї ситуації в Україні коригуються деякі нормативні документи, уточнив Семашко.

Знято також обмеження по постачаннях реактивного палива для заправки літаків - воно діяло майже півроку. "Для України це буде важливо, оскільки стабілізує ринок і навіть дещо понизить ціни", - пояснив віце-прем'єр.

Білорусь та Україна домовилися також скласти дорожню карту, де будуть визначені терміни і виконавці конкретних заходів. Країни розраховують найближчими роками повернутися до пікового товарообігу в 8 млрд дол., який був досягнутий у 2012 році. Цього року в січні-вересні товарообіг збільшився на 10% - до 2,8 млрд дол.

Ключовим напрямком співпраці стане промислова кооперація. В Україні вже створено кілька складальних виробництв білоруської техніки (трактори МТЗ, комбайни "Гомсільмаш", ліфти "Могильовліфтмаш", вантажна техніка і тролейбуси МАЗ).

"У Білорусі та України абсолютне розуміння, що і як робити. Усі досягнуті за останні два роки домовленості, навіть не закріплені на папері, ми обов'язково виконуємо", - резюмував Семашко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-