Кордон готується до блокади

Кордон готується до блокади

Укрінформ
Автомобілісти-«пересічники» на Закарпатті погрожують «майданом»

Активісти, власники авто з номерами на іноземній реєстрації планують блокувати чотири КПП на кордоні зі Словаччиною, Румунією та Угорщиною - "Ужгород", "Чоп", "Солотвине" та "Вилок". Закарпатські "пересічники" кажуть також, що акцію підтримають у всіх прикордонних областях країни: на Волині, Одещині, Чернівеччині та навіть у Києві. Поки що інформацію про початок акції на пості "Ужгород" поширюють у соцмережах, просять налаштовуватися на довге стояння, брати їжу, термоси і теплі речі (зазначимо, що минулого разу аналогічна акція із блокування кордону на Закарпатті тривала понад чотири дні у вересні).

Наразі в організаторів нема приблизних відомостей, скільки саме людей прийде підтримати пікет, і де саме це відбуватиметься. Зате є рекомендації "пересічникам" від представників правоохоронних органів та влади - не блокувати кордон, бо це зачіпає інтереси надто багатьох груп населення, які страждатимуть від цієї блокади. Так, прокуратура закликала міськраду Ужгорода в судовому порядку заборонити блокування кордону, у Москаля звернулися до Деканоідзе із проханням звернути увагу і забезпечити порядок, а в обласному УСБУ натякнули про загрозу підключення до акції "сепаратистів", які можуть використати протести для розхитування ситуації в регіоні. Тим часом, прикордонники попередили громадян, які завтра збираються за кордон, про те, що перетин кордону через окремі КПП на Закарпатті може бути ускладненим.

АКТИВІСТИ: НАС УЖЕ ЗАЛЯКУЮТЬ, АЛЕ АКЦІЯ БУДЕ!

Щоб конкретизувати ситуацію, ми звернулися до одного з представників ініціативної групи "пересічників" ужгородця Павла Павлова. До речі, саме на його сторінці в ФБ "висить" інформація про акцію - людей просять приходити, аби відстояти свої права, також рекомендують брати із собою теплі речі, їжу та термоси з гарячими напоями - натякають, що протест може затягнутися.

Метою акції, як пояснив нам у коментарі Павло Павлов, є відстояти свої права - адже, попри усі зусилля за останні півроку щодо вирішення проблеми "пересічників", зрушити її так і не вдалося - власникам авто з номерами на іноземній реєстрації й далі потрібно що п'ять днів перетинати кордон, простоювати у чергах на митниці.

Активісти апелюють до того, що українці мають менше прав, аніж нерезиденти країни - адже ті мають право в'їжджати на територію нашої країни на авто з іноземною реєстрацію на рік, в українців цей термін скорочений до 5 днів. Також активісти апелюють до Стамбульської конвенції - документа, що покликаний регулювати правила користування іноземними авто і який дозволяє, зокрема, автомобілям приватного користування з іноземною реєстрацією перебувати в іншій країні до року. Ця конвенція ратифікована і в Україні, але разом з тим, не дає такого права нашим автомобілістам - їздити на авто з іноземною реєстрацією до року.

- У мене наразі нема відомостей про те, скільки людей мають намір узяти участь в акції "пересічників", завтра ми збираємося на КПП "Ужгород". Вирішуватимемо питання про розвиток подій на місці, - сказав Павлов кореспондентові Укрінформу.

Він також розповів, що напередодні у нього та в оселі його батька правоохоронці провели обшуки - шукали зброю: гранатомет і гранати.

- Перевернули мою хату в Ужгороді, та оселю батька в Березному, чим заледве не довели його до інфаркту, а у мого сина-інваліда через переляк при обшукові стався приступ астми, - сказав Павлов.

Активіст також розповів, що завтра подібні акції за права "пересічників" пройдуть і в інших регіонах - зокрема, в Луцьку, на Одещині (там, начебто, збираються перекривати трасу Київ-Одеса), а чернівецькі активісти мають намір пікетувати профільні відомства у Києві.

- Зараз на Майдані голодують двоє людей, один із них - кіборг, що захищав Донецький аеропорт. Вони голодують через те, що не можуть купити собі нормальну машину за кордоном (ото таке! - ред.) і користуватися тут нею без проблем, - сказав Павлов.

ПРИКОРДОННИКИ: ЗАВТРА ПЕРЕХОДЬТЕ КОРДОН В ІНШИХ МІСЦЯХ

Примітно, що чергову блокаду кордону на Закарпатті місцеві сприймають негативно, по-перше - самі громадяни, які будуть змушені кілька днів перетинати кордон в іншому місці або стояти у чергах. До речі, у Чопському прикордонному загоні вже повідомили про те, що завтра очікуються черги на кордоні та ускладнення у переході через КПП "Ужгород":

"Держприкордонслужба України повідомляє, що у зв'язку з можливими діями активістів можливі ускладнення при перетині кордону на КПП "Ужгород, - йдеться у повідомленні. - Держприкордонслужба звертається до громадян з проханням врахувати дану інформацію та рекомендує під час планування поїздок з подальшим перетином кордону обирати собі маршрути через інші пункту пропуску: "Малі Сельмінці" (пішохідний та для велосипедистів) - з 9:00 до 21:00, "Малий Березний" (автомобільний, пішохідний та для велосипедистів) - цілодобово, "Чоп (Страж)" (залізничний) - цілодобово, за графіком руху поїздів", - повідомляють у Чопському прикордонному загоні.

ОПОНЕНТИ АКТИВІСТІВ: ВІД БЛОКАДИ КОРИСТІ НЕ БУДЕ

По-друге, цікаво, що думки самих "пересічників" щодо користі від блокади кордону розділилися.

Як розповів нам Павло Білецький, один із активістів-"пересічників", такими акціями можна хіба що налаштувати проти себе владу, й таким чином, ускладнити діалог із нею.

- Я організовував з іншими активістами першу блокаду кордону "пересічниками" у березні - але тоді багато жителів Ужгорода виказали мені "ноту" з приводу цієї акції, я побачив, що такі дії на кордоні зачіпають інтереси надто багатьох груп населення. Наразі на Закарпатті ідеальні умови для пересічки, кращі, ніж будь-де по країні, - сказав Павло Білецький. - А далі цю проблему потрібно вирішувати тільки у правовому полі, переконаний, що блокадами нічого не здобути у цій справі. Треба шукати депутатів, які зможуть просувати інтереси "пересічників", писати закони, вводити поправки до вже діючих - тільки так можливо щось змінювати далі, - вважає Павло Білецький.

МОСКАЛЬ: МИ ЗРОБИЛИ УСЕ МОЖЛИВЕ

Зі свого боку, у Москаля пояснили, що тримають ситуацію на контролі, але не очікують від завтрашньої акції якогось великого резонансу.

- З ОДА ми направили листи до Насірова, керівника митниці, з проханням звернути увагу на проблему ще раз та сприяти у її вирішенні, а також до Деканоідзе - з тим, аби забезпечити правопорядок і не допустити паралічу транспортного руху через кордон, - сказав речник Москаля Ярослав Галас. - Раніше Москаль заявляв, що більше зробити для пересічників, аніж уже зробив, він не може. Адже голова ОДА брав участь у переговорах з ініативною групою, двічі їздив на профільний комітет до ВР, ініціював закон, що дозволяв би їздити на авто з іноземною реєстрацією довший час, без пересічок що пять днів. Але ці зусилля Москаля не дали бажаного результату, наразі правила для "пересічників" залишаються такими ж, - підсумував речник Москаля.

МИТНИЦЯ: ДЕРЖАВА УЖЕ ПІШЛА НА ПОСТУПКИ, ВВОЗЬТЕ АВТО ЗА ЗНИЖЕНИМИ АКЦИЗАМИ

Учора під час представлення нового в.о. начальника Закарпатської митниці ДФС Станіслава Балуєва, головний митник устиг посперечатися з активістами-"пересічниками" - вони прийшли на представлення, аби публічно з'ясувати, чому не можуть користуватися іноземними авто на загальних підставах Стамбульської конвенції.

Як пояснив Микола Ясевич, заступник начальника Закарпатської митниці ДФС, ратифікований в Україні міжнародний документ має кілька додатків, які регламентують його дію для громадян України, і це не дає права українцям без спеціальних супроводжуючих документів чи гарантій їздити на таких авто без розмитнення та без обов'язкового транзитного контролю до одного року.

А начальник Закарпатської митниці ДФС зазначив, що держава уже пішла назустріч "пересічникам", коли внесла зміни до митного законодавства у серпні.

"Зараз вигідно ввозити вживані авто з-за кордону - до 2,5 л дизельний двигун, на них акциз зменшено у 6 разів, та до 3 л із бензиновими двигунами - на ці авто акциз зменшено у 8 разів, - сказав Станіслав Балуєв.

Разом із тим, у Закарпатській митниці ДФС нагадують, що за блокування транспортних комунікацій та міжнародних пунктів пропуску передбачена кримінальна відповідальність, відповідно до статті 279 Кримінального кодексу України.

ПРОКУРАТУРА: ПРОВОДЬТЕ АКЦІЮ ДЕ-ІНДЕ

На цьому наголошують й у прокуратурі. Зокрема, прокуратура Закарпатської області звернулася з листом до Ужгородського міського голови, де вказує на те, що проведення анонсованого безстрокового заходу в межах прикордонної смуги може створити реальну небезпеку заворушень чи злочинів, загрозу конституційним правам і свободам інших людей, негативно вплинути на міжнародний імідж держави. У прокуратурі порадили міській раді вжити заходів щодо попередження можливих протиправних проявів та порушення прав громадян і звернутися з позовною заявою до окружного адміністративного суду.

"Акція "пересічників" - як і будь-яка акція - це волевиявлення, - сказав головний прокурор області Володимимр Гаврилюк кореспондентові Укрінформу, але оскільки "пересічники" - це група населення, що перебуває у меншості, то вони повинні також зважати на права інших громадян. Відтак, ми радимо проводити такі акції в будь-якому іншому місці - на території міста Ужгорода, наприклад, але не на державному кордон", - сказав Гаврилюк.

Зі свого боку, в обласному управлінні СБУ із приводу грядущої акції "пересічників" теж зробили заяву.

СБУ: ОСТЕРІГАЙТЕСЯ "СЕПАРАТИСТІВ"!

"Місцевих мешканців, які мають намір брати участь у мирних акціях протесту, зокрема на підтримку власників автомобілів з іноземними номерами, Управління СБУ закликає дотриматися законності. Звертаємо увагу, що в умовах зовнішньої агресії існує висока ймовірність використання мирних намірів учасників заходу на шкоду національній безпеці України. Якщо вам відомі факти прибуття або перебування в регіоні підозрілих осіб, виявлення зброї чи вибухових пристроїв, інша важлива інформація - просимо невідкладно звертатися за номерами "гарячої" лінії (діє цілодобово) Управління СБ України в Закарпатській області", - заявили в обласному  управлінні СБУ.

Служба безпеки також просить громадян, які планують брати участь у подібних акціях, не піддаватися на можливі провокації та дотримуватися правил особистої безпеки.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-