Україні треба поборотися за частку китайських інвестицій у $10 мільярдів - нардеп

Україні треба поборотися за частку китайських інвестицій у $10 мільярдів - нардеп

Укрінформ
Китай планує інвестувати близько $10 млрд у розвиток промисловості, торгівлі, транспортної інфраструктури країн Центрально-Східної Європи. Україна також має поборотися за залучення частини цих коштів у свої проекти.

Про це написала у Фейсбуці народний депутат Ірина Фріз.

"Перед історичними виборами в США, в Ризі на форумі "16+1" лідери Китаю і країн Східної та Центральної Європи говорили про активізацію економічного співробітництва. Мова йде про китайські інвестиції в країни регіону на рівні $10 млрд, розвиток промисловості, торгівлі, транспортної інфраструктури", - йдеться у повідомленні.

За словами Фріз, китайську сторону цікавлять будівництво портів й проекти індустріальних парків в Польщі, проекти розбудови транспортної інфраструктури в Угорщині і Сербії, інвестиції в глибинну переробку агропродукції в Болгарії, Боснії і Герцоговині, сфера туризму в Хорватії тощо.

"Практично паралельно в Україні, що не представлена в форматі "16+1", пройшов українсько-китайський форум щодо реалізації проекту "Шовковий шлях". Його рівень був нижчим, однак на ньому пролунала дуже гучна пропозиція від Пекіну - створення ЗВТ з Україною", - зазначила депутат.

Вона звернула увагу на активізацію Китаю в регіоні саме в період можливих змін взаємовідносин між основними геополітичними гравцями в Східній Європі: "Опускаючи суто торговельно-економічну складову, хочу звернути увагу: Китай і надалі буде демонструвати свою зацікавленість в регіоні, незважаючи на зміну еліт в США, майбутні політичні події в Західній Європі і рефлексію на ці процеси Кремля. І це дуже добре для Східної Європи. Мова йде не лише про мільярдні інвестиції, пожвавлення економіки, збільшення експорту для держав регіону. Співпраця має бути комплексною".

Фріз переконана, що влада України має приділити особливу увагу активізації співпраці з КНР.

"Вважаю, що Україні китайські інвестиції потрібні не менше ніж Польщі, Угорщини чи Болгарії. І ми маємо поборотися за можливість отримати додаткові кошти під нові амбітні проекти. В Піднебесній завжди мислять довготривалими термінами. Тож, мова йде не тільки про торгівлю чи пару тисяч робочих місць", - заявила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-