70% газових заправок у столиці є нелегальними

70% газових заправок у столиці є нелегальними

Укрінформ
Об'єм безподаткової торгівлі зрідженим газом у Києві за підсумками першого півріччя 2016 р. перевищив 70%.

Такі результати спеціального дослідження, проведеного «Консалтинговою групою А-95», які є в розпорядженні Укрінформу.

Так, згідно з даними Державної фіскальної служби, за перше півріччя 2016 р. до міського бюджету Києва було перераховано 60,452 млн грн збору з роздрібного обігу підакцизних товарів (роздрібний акциз) від реалізації зрідженого газу. Відповідні дані ДФС надала на запит тимчасової контрольної комісії Київдержради з перевірки діяльності автозаправних станцій (у тому числі газових) і нафтосховищ (терміналів) на території Києва.

Враховуючи, що середня ставка роздрібного акцизу в першому півріччі 2016 року склала 1,17 грн/л, такий об'єм коштів був сплачений з реалізації близько 28,4 тис. тонни зрідженого газу. Між тим, за даними «Консалтингової групи А-95», об'єм столичного ринку пропан-бутану в даний період склав близько 90 тис. т.

«У першому півріччі 2016 року роздрібний акциз був сплачений всього з 30% продажу зрідженого газу, у зв'язку з чим втрати міського бюджету оцінюються в 140 млн грн», - заявив експерт «Консалтингової групи А-95» Артем Куюн.

На думку експертів, основну недоїмку формує зростаюча мережа нелегальних автомобільних газозаправних пунктів (АГЗП). За оцінками експертів «А-95» і КМДА, їх кількість на сьогодні досягає 300 одиниць, що значно перевищує кількість легальних об'єктів газопостачання.

У свою чергу, причиною виникнення і зростання об'ємів безподаткової реалізації зрідженого газу є введення збору з роздрібного обігу підакцизних товарів нафтопродуктів в 2015 року.

«Більшість нелегальних АЗС торгують без касових апаратів, перетворюючи роздрібний акциз на свій заробіток і конкурентну перевагу перед добросовісними операторами. Об'єми безподаткової торгівлі зростатимуть і надалі, але вже за рахунок нинішніх платників цього податку, які будуть змушені піти в тінь, щоб зберегти свій бізнес», - переконаний Куюн.

Єдиним виходом з ситуації, що склалася, експерти вважають ліквідацію роздрібного акцизу з перенесенням цієї ставки до базового, який ефективніше адмініструється, з подальшим перерозподілом надходжень до місцевих бюджетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-