Український молочний індекс показав рекордне за 4 роки зростання - FAO

Український молочний індекс показав рекордне за 4 роки зростання - FAO

Укрінформ
Український молочний індекс (УМІ) у жовтні 2016 року показав рекордне зростання за останні чотири роки. 

Про це йдеться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) з посиланням на економіста інвестиційного відділу FAO Андрія Ярмака, яке передано Укрінформу. 

"Зростання УМІ всього за один місяць склало 20,4%. Востаннє так швидко УМІ зростав у вересні 2013 року", - зазначив Ярмак.

За даними FAO, це відбулося за рахунок зростання закупівельних цін на молоко, на фоні зниження вартості кормового раціону. 

«До речі, завдяки такому різкому зростанню, УМІ вперше з травня поточного року перевищив показник попереднього року, причому відразу на 8,6%. В той же час, він і далі був на 25% нижчим, ніж в середньому за жовтень 2011-2015 років. Тому, поки що, говорити про те, що виробництво молока стало дуже прибутковим для виробників не доводиться», – пояснив Ярмак.

У цілому за поточний рік кумулятивний показник УМІ був у середньому лише на 5% вищим, ніж в попередньому році, але майже на третину нижчим, ніж в 2014 році. Також він був на 24% нижчим за середній показник січня-жовтня 2012-2015 років.

Отже, прибутковість виробництва молока в професійних господарствах і далі лишається однією з найнижчих за всю історію молочного бізнесу, лише незначно перевищуючи показники попереднього, дуже невдалого для цього сектору сезону.

У листопаді, за прогнозами FAO, варто очікувати стабілізації УМІ, оскільки подальше нарощування цін на сире молоко зробить його переробку не надто привабливою. У той же час хороший попит на світовому ринку на сухе молоко та масло, на фоні поступового зростання цін, можуть дещо підтримати ціни всередині країни.

УМІ показує умовну прибутковість виробництва молока, шляхом співвідношення закупівельних цін на якісне молоко до вартості кормового раціону професійних молочних господарств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-