Сланцевого газу поки що не буде. А гроші у місцеві бюджети підуть уже зараз

Сланцевого газу поки що не буде. А гроші у місцеві бюджети підуть уже зараз

Аналітика
Укрінформ
Варто було голові Нафтогазу обмовитися Блумбергу про видобуток сланцевого газу, як українці сприйняли це буквально 

Насправді ж, сталася інша революція - рентна...

«Видихніть та прийміть заспокійливе», - в жарт порадила прес-служба  компанії «Укргазвидобування» (УГВ) у відповідь на наш запит стосовно початку видобутку в Україні сланцевого газу. – Інформація не відповідає дійсності. Хтось із журналістів перекрутив і маємо тепер проблему».

Повідомлення про нібито перші буріння у сланцевих пластах та успішне застосування при цьому методу гідророзриву пласта (червона ганчірка для ортодоксальних «зелених» - Авт.) рознесли напередодні деякі ЗМІ. На що Нафтогаз мусив оперативно реагувати спростуванням. Мовляв, читайте уважніше іноземну пресу та не перекручуйте.

Реакція громадськості зрозуміла. Стражденна енергетична незалежність від Росії та провідна роль в її довгоочікуваному видобутку українських покладів сланцевого газу, неймовірно загострили увагу до цього питання.

«Даєш сланцеву революцію!», «Причина  війни на Донбасі – прокляті сланці!», «Геть газових корупціонерів та сланцеві монополії!», «Рятуйте, екологія - в небезпеці!» - далеко не повний перелік зойків, що й досі лунають звідусіль.

Український нафтогазовий сектор до недавнього часу був наглухо закритий від громадськості, і що в ньому насправді відбувається – зрозуміло не кожному. Тому спробуємо «розжувати» ситуацію.

За газовою завісою криється…

Справа в тому, що Україна має в своєму розпорядженні окрім невеликих запасів природного газу, також величезні родовища газу сланцевого (про відмінність розкаже підручник з економічної географії, чи на крайній випадок, Вікіпедія). За підрахунками експертів міжнародної агенції EIA наші запаси – четверті за обсягами у Європі після Польщі, Франції та Норвегії. Майже  1,2 трлн. куб. м! Перспективними газоносними районами в Україні є Юзівська та Олеська площі.

Але добути сланцевий газ значно складніше, ніж звичайний, і Україна не має технологій для його видобутку. Так, були спроби залучити іноземних інвесторів та спеціалістів. Однак, співробітництво не склалося. Переможці конкурсу на розробку газоносних українських родовищ нідерландсько-британська Shell та американська Сhevron відмовились від роботи в Україні. Не без цілеспрямованої «допомоги» українських політиків.

Як наголосили в прес-службі УГВ, про видобуток в Україні сланцевого газу мова наразі не йде. Поки що компанія намагається наростити внутрішній видобуток саме природного газу. Зокрема, за допомогою капітального ремонту свердловин та активного застосування технології по гідророзриву пласта.

«У вересні ми провели перші успішні операції. Цей напрямок дає реальне збільшення видобутку газу. На свердловині, яка давала газу близько 0, ми вже отримали близько 50 тис. куб. м газу на добу! Це тільки одна свердловина! Після закінчення очищення свердловини від розчину вона вийде на видобуток близько 80-100 тис. Куб. м на добу. Це плюс 30-36 млн куб. м видобутку в рік на одній свердловині», - писав на своїй сторінці в Facebook директор УГВ Олег Прохоренко.

Україна намагається зупинити багаторічне зниження видобутку власного газу та наростити його з нинішніх 20 до 27 млрд. кубометрів на рік.

Мир – народам, гроші – громадам

А тим часом, в країні дійсно відбулася справжня революція. На цей раз «бюджетно-рентна».

Агов, громади Лохвицького району Полтавської області, Варвинського – Чернігівської,  Самбірського – Львівської областей та десятки інших власників українських нафтогазових родовищ. Плещіть у долоні, вам грошей привалило!

Не забарилась таки децентралізація - депутати погодилися залишити у розпорядження місцевих громад 5% від ренти за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату (нині зараховується до державного бюджету в повному обсязі).

Народний депутат України Ольга Бєлькова, яка «штовхала» відповідний законопроект у правильному напрямку, на днях схрестила пальці у всім відомому переможному жесті у формі латинської букви «V». Документ успішно пройшов перше читання і за скороченою процедурою готується до другого, остаточного читання.

Відтепер розподіл нафтогазової ренти виглядатиме більш справедливо. Ось так:

  • 95 % – зараховується до доходів загального фонду державного бюджету;
  • 1,5 % – до загального фонду місцевих бюджетів міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад;
  • 1,5 % – до загального фонду місцевих бюджетів Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів;
  • 2 % – до загального фонду місцевих бюджетів  міст районного значення, сільських, селищних бюджетів (за місцезнаходженням відповідних ділянок надр).

Нафта і газ, як і всі інші корисні копалини, як відомо, належать усім українцям, але до цього часу багатів на них лише офіційний Київ. Адже більшість нафто-газовидобувних підприємств юридично зареєстровані в столиці і тут платять податки. Хоча працюють і отримують прибутки безпосередньо в регіонах.

1,3 млрд. грн. – непогані гроші – це той кусок пирога, який додатково перепаде місцевим громадам (за місцезнаходженням відповідних ділянок надр) у наступному році.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачено надходження до загального фонду державного бюджету від рентної плати за користування надрами у сумі 58 млрд. грн. У тому числі рентної плати за користування надрами для видобування природного газу у сумі майже 43 млрд.грн.

Справедливість «дещо» восторжествувала, а ми і не помітили…

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-