Україна може втратити 1,5 мільярда через офшорний скандал у порту

Україна може втратити 1,5 мільярда через офшорний скандал у порту "Південний"

Укрінформ
Держава втратить щонайменше 1,5 млрд грн, в разі визнання Антимонопольним комітетом переможцем на проведення в порту "Південний" днопоглиблювальних робіт офшорної компанії ООО "Ян де Нул Україна". 

Про це на прес-конференції в Укрінформі "Мільярдний тендер у порту "Південний" проведуть? Чи зможуть в АМПУ обійти систему ProZorro?" заявив директор "Ван Оорд України" Ігор Таниник, повідомляє кореспондент агентства.

"У разі підтвердження результатів тендеру (Антимонопольним комітетом – ред.) слід чекати, що держава втратить грошей близько 1,5 млрд грн як мінімум", - заявив він. 

За словами Таниника є три важливі аспекти, які дають таку суму втрати грошей державою.

"По-перше, ми маємо різницю в ціні пропозиції, близько 100 млн грн, які будуть переплачені у разі, якщо залишиться той самий переможець", - зазначив він. 

Друга складова, це терміни виконання робіт, які надає переможець. 

"Нашу пропозицію містить термін виконання робіт 6 місяців, пропозиція переможця - 29 місяців. Таким чином, держава почне генерувати додатковий прибуток, щонайменше, на два роки пізніше, ніж у разі ухвалення нашої заявки", - розповів Таниник. 

Є ще один, третій підводний аспект. Оскільки договірна ціна динамічна, то щороку цей 1 млрд грн пропозиції абсолютно легально індексуватиметься на рівень інфляції. 

"Таким чином, наприкінці реалізації 29 місячного процесу проекту, окрім того, що спочатку заплатили більше, додаткові прибутки не виходять, ще й сума витрат держпідприємства може абсолютно законно збільшена практично вдвічі. Важко зрозуміти, у чому ж полягають переваги пропозиції, яку обрала Южненська філія АМПУ", - резюмував директор "Ван Оорд України".

Нагадаємо, 21 жовтня Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив АМПУ відмінити скандальний тендер на днопоглиблювальні роботи у морському порту "Південний", під час підготовки якого розкрилися гучні корупційні факти. Зазначимо, АМПУ не відреагувала на доручення глави уряду, пославшись на намір виконати рішення Антимонопольного комітету з даного питання. Відповідну заяву АМПУ опублікувала на своїй офіційній веб-сторінці.

Крім того, завтра, 3 листопада, в Антимонопольному комітеті проходитиме перший розгляд справи, на якій розглянуть скаргу одного з учасників скандального тендеру в морському порту "Південний", - голландської компанії "Ван Оорд Україна". Слід зазначити, що обсяг документації – більш як 6000 сторінок, тому є підозра, що на першому засіданні рішення не буде прийнято.

Зазначимо, що відповідно до інформації в Єдиному державному реєстрі, до складу засновників ООО "Ян де Нул Україна" входять дві офшорні компанії, зареєстровані на Кіпрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-