Директор ЮУАЕС розповів про масштабний проект на атомній станції

Директор ЮУАЕС розповів про масштабний проект на атомній станції

Укрінформ
Керівництво Южно-Української АЕС вважає за доцільне побудову 4 енергоблоку станції, проте такий проект може бути реалізований у довгостроковій перспективі.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів генеральний директор ЮУАЕС Володимир Лісниченко.

"Потенціал нашого майданчика сьогодні використаний не повною мірою, тобто нам є куди розвиватися у майбутньому. Після закінчення експлуатації нині діючих ядерних реакторів АЕС, без їхнього заміщення наш регіон з енергонадмірного може перетворитися на енергодефіцитний. Вважаю, що запобігти такій ситуації може спорудження нового блоку", - сказав Лісниченко.

На його думку, аргументами на користь будівництва четвертого енергоблоку є: додатковий швидкодіючий резерв на випадок аварійних ситуацій, який дає робота атомної електростанції у комплексі з гідроакумулюючою; наявність розвиненої інфраструктури, сприятливих природних умов, будівельних організацій, а також будівельно-монтажного і експлуатаційного персоналу; можливість доставки габаритного устаткування по воді та інші.

"Але будівництво четвертого блоку - це плани на довгострокову перспективу. І їх не втілити, якщо не реалізувати короткострокову. Сьогодні ми реалізуємо масштабний проект з підвищення охолоджувальної здатності ставка-охолоджувача атомної станції. Його здійснення дозволить підвищити ефективність роботи, а, отже, і коефіцієнт використання встановленої потужності наших енергоблоків за рахунок зняття обмеження на їхню роботу в літній період. Нині через недостатню охолоджувальну здатність Ташлицького водосховища потужність АЕС у спекотні місяці обмежується. Щоліта з цієї причини ми вимушені розвантажувати блоки", - відзначив Лісниченко.

За оцінкою гендиректора ЮУАЕС, п'ять бризкальних басейнів і струмененапрямна споруда, що доповнює їх, на будівництво яких загалом відводиться 3 роки, повинні зняти цю проблему. Додатковий річний випуск електроенергії при цьому складе від 547 млн кВт-год за консервативними даними до 2 млрд 549 млн кВт-год за максимальними розрахунковими оцінками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-