У вересні дефіцит платіжного балансу в Україні збільшився до $875 млн

У вересні дефіцит платіжного балансу в Україні збільшився до $875 млн

Укрінформ
Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у вересні 2016 року збільшився до 875 млн дол.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"У вересні 2016 року дефіцит поточного рахунку платіжного балансу збільшився до 875 млн дол. США", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що збільшення дефіциту насамперед зумовлене плановими виплатами урядом відсотків за реструктуризованими ОЗДП. Несприятливі умови торгівлі зумовили зниження експорту товарів як в річному вимірі, так і порівняно з попереднім місяцем. Незважаючи на зростання фізичних обсягів експорту зернових культур, їх вартісні обсяги знизилися через падіння світових цін на зерно. Так само через зниження світових цін на сталь скоротився експорт продукції металургії. Водночас стрімко збільшився експорт олії та жирів завдяки високому врожаю соняшника. Разом із тим, зростання імпорту товарів сповільнилося. Перш за все, внаслідок нижчих темпів зростання імпорту сільськогосподарської техніки в річному вимірі. Чисті надходження за фінансовим рахунком у вересні становили  1,3 млрд дол. США. На відміну від попередніх місяців, їх забезпечили переважно залучення державного сектору. Успішне завершення другого перегляду програми EFF з Міжнародним валютним фондом дозволило уряду розмістити єврооблігації на суму 1 млрд дол. США під гарантії США. Разом із тим, чисті надходження прямих іноземних інвестицій зросли до 444 млн дол. США, у тому числі 264 млн дол. США - у реальний сектор. У банківський сектор надійшло 180 млн дол. США, які були спрямовані на докапіталізацію банків з іноземним капіталом.

"В результаті, у вересні платіжний баланс було зведено з профіцитом 474 млн дол. США", - зазначають в НБУ.

У січні-вересні 2016 року сальдо поточного рахунку платіжного балансу було від'ємним і становило 2,3 млрд дол. США. Однак дефіцит поточного рахунку був компенсований чистими залученнями за фінансовим рахунком. Як наслідок, додатне сальдо зведеного платіжного балансу становило 1 млрд дол. США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-