Змерзлий Миколаїв. Чому довелося втручатися Гройсману?

Змерзлий Миколаїв. Чому довелося втручатися Гройсману?

Аналітика
Укрінформ
До зажерливості чиновників з "Нафтогазу" та НКРЕ додалося банальне невміння місцевої влади справитися з ситуацією

Співвітчизники вже звикли, що провінційний Миколаїв час від часу стає головним ньюс-мейкером України. Щоправда, здебільшого, досі це було пов'язано з кримінальними подіями. Але цього разу місто "прославилося" нездатністю вчасно розпочати опалювальний сезон, а також тим, що єдине в Україні припинило навчання у школах та дитсадках через рекордно низьку температуру в приміщеннях (у середньому - 10 градусів). І лише після особистого втручання прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, батареї в навчальних закладах почали теплішати.

ДЗВІНОК ПРЕМ'ЄРУ - І ПРОЦЕС ПІШОВ

Але, як то кажуть, процес пішов, а осад залишився. Та ще й який! Бо якщо школярі вимушені канікули здебільшого проводили вдома самі, то обуренню батьків, яким чиновники порекомендували не приводити своїх малюків у садки, не було меж. Адже багато хто зіштовхнувся з дилемою: або йти на роботу і залишити маленьку дитину в холодній квартирі саму, або брати відпустку за власний рахунок чи звільнятися. Що вже говорити про лікарні та пологові будинки! До слова, останні, щоб хоч якось обігріти новонароджених, увімкнули всі, які в кого були, електрообігрівачі. Внаслідок цього - передбачувано зіткнулися з новою халепою: електросистема не витримувала навантаження і, що називається, "лягала". А без електрики не можливо підтримувати нормальну діяльність лікарняної апаратури, і це вже напряму могло загрожувати життю пацієнтів.

Що стосується холодних осель миколаївців, то люди й сьогодні гріються усім, чим можуть. Адже починаючи з 18 жовтня, температура повітря у місті опускалася вже й до нуля градусів.

Чи варто говорити, що головною темою для обговорення в ці дні у Миколаєві була лише одна: коли увімкнуть тепло? Тим більше, що розпорядження про початок опалення було підписане ще 13 жовтня.

Без перебільшення скажу, що мас-медіа в цьому питанні зіграли свою роль. Проблема вийшла за рамки регіону, і про неї заговорили на засіданні Кабінету Міністрів України 19 жовтня. Навіть глава уряду Володимир Гройсман, не приховуючи роздратування, констатував: "У Миколаєві півмільйона населення, і я вважаю, що треба було, щоб не прем'єр-міністр налагоджував там опалювальний сезон".

Це подіяло, і вже наступного дня миколаївці почули довгоочікувану новину - днів за 5-7 у всіх квартирах має бути тепло. Першим поспішив запевнити людей у цьому новопризначений голова облдержадміністрації Олексій Савченко.

На брифінгу 20 жовтня він проінформува журналістів, що, мовляв, уже все нормально, і опалювальний сезон "пройде в штатному режимі. "Договори з "Нафтогазом" підписані, нам виділені ліміти, всі працюють. Першою підключають "соціалку". Житлові будинки теж будуть підключатися поступово. Я думаю, що до кінця тижня тепло отримає 40-50% населення. Наступного тижня цей процес буде завершений", - запевнив Савченко.

За його словами, він особисто контролював ситуацію довкола затримки початку опалювального сезону, основною причиною якого було те, що НАК "Нафтогаз" не давав лімітів на газ і не підписував договори на його постачання.

Але були, на його думку, й інші. А саме: кримінальне провадження, порушене проти керівників "Миколаївоблтеплоенерго" в 2015 році. Тоді директор підприємства і його заступники пішли у відставку. А на їх місце прийшли нові люди, які не справилися з ситуацією. (До слова, нині вирішується питання про повернення старого керівництва. Воно навіть порушувалось на сесії облради, але не знайшло достатньої підтримки серед депутатів).

ХОТІЛОСЯ ТЕПЛА, ТА БОРГИ ЗАВАДИЛИ

Що ж, народ у нас терплячий, але питання про те, хто винен і що робити, залишилися. Отож спробуємо на них відповісти.

Про те, що з опалювальним сезоном у Миколаєві будуть проблеми, говорили ще з літа. Навіть порушували це питання на позачерговій сесії обласної ради. Річ у тім, що місто опалюють два підприємства - обласне комунальне "Миколаївоблтеплоенерго" і ПАТ "Миколаївська ТЕЦ". Обидва ще кілька місяців тому заявили, що мають проблеми з розрахунками за газ, а тому не можуть вчасно підготуватися до опалювального сезону.

"Ситуація в "Миколаївоблтеплоенерго" дуже складна. "Нафтогаз" і НКРЕ поставили підприємство в такі умови, що ми не маємо чим виплачувати зарплату співробітникам, не можемо готуватися до опалювального сезону і встановлювати теплолічильники. Ми заборгували "Миколаївгазу" 6,8 млн грн за транспортування газу, і через це нам арештували рахунки. Крім того, ми винні 18 млн грн НАК "Нафтогазу", з яких 11 млн - це штрафні санкції за невчасну оплату", - сказав в.о. директора підприємства Віталій Бородін. Він також поінформував, що заборгованість населення за тепло становить близько 42 млн грн, ще 5 млн винні комерційні підприємства та ОСББ. Через арешт рахунків господарська діяльність підприємства повністю зупинена.

Генеральний директор "Миколаївської ТЕЦ" Олександр Матвіюк також зазначив, що підприємство знаходиться у важкому фінансовому становищі. "На сьогодні у нас є заборгованість із заробітної платні, а також борги перед "Нафтогазом" і "Миколаївгазом". При чому, перед НАК "Нафтогаз" у нас борги не за газ, а за штрафні санкції, накладені за несвоєчасну оплату за нього, всього близько 44 мільйонів гривень, починаючи з 2014 року. Це тупик, який виник через дії розподільних рахунків, де 90% коштів іде за газ", - сказав Матвіюк.

При цьому, за його словами, держпідприємство "Енергоринок" заборгувало ТЕЦ майже 38 млн грн. Крім того, борги населення становлять 23 млн грн, у тому числі 8,6 млн грн  - це не повернуті державою гроші за субсидії.

Щоб хоч якось пом'якшити ситуацію, з обласного бюджету було виділено близько 7 млн грн на погашення боргів із зарплати ОКП "Миколаївоблтеплоенерго". Та кардинально на ситуацію це не вплинуло.

Працівники обох підприємств в один голос заявляють: в тому, що сталося, винні "Нафтогаз" та НКРЕ. Бо це саме вони поставили теплопостачальні організації на коліна, ввівши непродуману схему розрахунків: усі надходження за надане тепло діляться у пропорції: 90% - на газ і лише 10% - теплогенеруючим компаніям. Отож, саме через борги "Нафтогаз" не підписував договори на постачання газу миколаївським підприємствам.

Проте напрошується риторичне запитання. Очевидно, в подібній ситуації, опинилися не лише миколаївці. Ця проблема актуальна для всіх регіонів України. Але чому ж в інших областях опалення, принаймні на соцоб'єктах, увімкнули вчасно, а в Миколаєві це сталося лише після втручання керівників держави? Тим більше, що голова правління компанії Андрій Коболєв в ефірі "5 каналу" про миколаївські борги навіть не згадав, він, зокрема, заявив: "Найбільшими боржниками є великі міста, такі як Київ та Харків. Також проблемним в цьому питанні є Кривий Ріг. Велика сума боргів залишається по Донецькій та Луганській областях через військові дії".

ПРИВІТ ІЗ ФРАНЦІЇ, ДЯКУЮ ЗА ТЕРПІННЯ - МЕР

Миколаївці у соцмережах і в особистому спілкуванні вважають, що основна вина у зриві старту опалення лежить на місцевій владі, яка вчасно не потурбувалася про своїх мешканців. Особливо в ці дні дісталося "на горіхи" міському голові Олександру Сєнкевичу. Обурює людей , зокрема, той факт, що очільник міста, замість того, щоб займатися вирішенням проблем, пов'язаних із пуском тепла, поїхав до Франції, у Страсбург, на представницький форум. І лише 18 жовтня, коли пристрасті навколо пуску тепла вже досягали апогею, відгукнувся через Фейсбук і подякував людям за терпіння.

"Тепла немає, бо ми не отримали лімітів на газ. НАК "Нафтогаз" пропонував "убивчі" для наших підприємств умови договору. Фактично ОКП "Облтеплоенерго", отримуючи газ, повинне розраховуватися за нього вже протягом поточного місяця. А оплата від населення і доплати з бюджету приходять лише в наступному місяці. Грубо кажучи, за прострочку треба платити штрафи та пені. Процес підписання договору між "Нафтогазом" і "Облтеплоенерго" й ТЕЦ йде ще з КВІТНЯ. Вчора в телефонній розмові пояснив позицію міста Геннадію Зубку та Володимиру Гройсману. Отримав підтримку в "спілкуванні" з монополістом", - написав Сєнкевич.

А поки мер грівся у Страсбурзі, вирішенням питання зайнявся новопризначений губернатор. "Я зібрав оперативний штаб і після нього відправив керівників ТЕЦ і "Облтеплоенерго" у Київ, до "Нафтогазу", вирішувати питання. Особисто втручався у весь процес. Спілкувався з Сергієм Переломою (перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз", - авт.), з іншими людьми. Займався "Укргазом". Наразі ми маємо договори, маємо ліміти, і сьогодні все проходить в штатному режимі", - заявив Олексій Савченко.

Сподіваємося, що все це так і буде, але неможливо відкинути наївне запитання: а де ви, панове, були раніше? Невже так важко було попередити дану ситуацію? Тим більше, що, попри наявність лімітів, борги наразі ніхто не скасував. І хто дасть гарантію, що ситуація не повториться у розпал опалювального сезону?

Отож висновків з цієї "холодної історії" напрошується, примаймні, два. По-перше, місцева влада банально не справилася із ситуацією. Адже і в минулі роки були проблеми з лімітами, але те, що відбулося у Миколаєві цієї осені, сталося вперше за останні, як мінімум, 10 років. По-друге, і урядовці, і чиновники з "Нафтогазу" та НКРЕ теж відіграли не останню роль у цій ситуації. Адже левова частка боргів теплогенеруючих підприємств Миколаєва - це штрафи та пені за несвоєчасну оплату за газ. Невже, нараховуючи їх, фахівці цих поважних організацій не знали, що таким чином роблять заручниками всіх мешканців 500-тисячного міста? І хіба тільки їх?

Алла Мірошниченко, Миколаїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-