Бюджет-2017: скоро всі закричать – дайте ще!

Бюджет-2017: скоро всі закричать – дайте ще!

Аналітика
Укрінформ
Лобісти, популісти «засукали» рукави з початком «бюджетної» дискусії. Чи встоїть реалістичність урядового фінплану під їх навалою?

Трохи більше двох годин знадобилося народним депутатам, щоб підтримати красивою цифрою в 245 голосів в першому читанні Бюджет-2017 уряду Володимира Гройсмана. Такий легкий початок пояснюється тим, що розроблений Мінфіном бюджет більш-менш відповідає реальній ситуації в економіці країни. Але «хотілки», що за регламентом першого читання вносяться  у вигляді бюджетних пропозицій, роздули дохідну частину до неймовірних розмірів – 1 трлн. грн.

Реалістичність – як головна прикмета часу

«Документ відносно реалістичний», - так коротко і ясно охарактеризували на прохання Укрінформу знавці бюджетної сфери головний фінансовий документ 2017 року, обговорення якого розпочалося у стінах парламенту. В ньому витримано головний «маяк», виставлений МВФ для подальшої співпраці - дефіцит 3% ВВП. Тому дохідна і видаткова частини казни збалансовані саме в цих межах (див. нижче «Основні макроекономічні…», та більш докладно про це раніше зазначали наші автори).

Загалом у ході підготовки законопроекту до першого читання бюджетним комітетом було опрацьовано 1167 пропозицій народних депутатів і комітетів, заявив член комітету Олександр Горбунов. Комітетом повністю або частково враховано 445 пропозицій, які будуть передані уряду для доопрацювання в проекті Держбюджету-2017, а 722 - відхилені.

Ще влітку у фінансових колах було присутнє певне побоювання, що за відсутності чергового третього траншу МВФ, бюджет на наступний рік сформувати буде нереально. Але обійшлося.

Третій транш Україна отримала у вересні. Уряд чітко спрацював, буквально за лічені тижні сконструювавши бюджетні параметри та подавши документ до розгляду Верховної Ради (правда, в останній день бюджетного регламенту).  Урядовці відштовхувалися від того, що валютні резерви поповнені, курсова стабільність на певний час забезпечена, маховик інфляції теоретично призупинено. І можна злегка перевести подих.

Встигнути під ялинку

Однак, трильйонного порядку цифр, кажуть експерти, боятися не потрібно.

Така навала пропозицій у першому читанні - це специфіка і значний недолік українського бюджетного процесу, кажуть експерти. Між першим та другим читанням саме і починається важка робота по розгрібанню цих завалів та пошук компромісу. Зазвичай до наступного читання його з горем пополам утрамбовують.

Сьогодні за реалістичність своїх розрахунків Мінфіну доведеться дійсно боротися.  Відомство Данилюка будуть перевіряти на міцність з усіх сторін, причому з допомогою ультиматумів. Бюджет – це фінансовий компроміс між всіма його розпорядниками – міністерствами і відомствами. А в Україні нема такого року, щоби з боку усіх, без виключення, боків не лунали зойки про недодачу. Причому кожне відомство приводить на свій захист силу-силенну аргументів, жахаючи уряд ніяк не менше, ніж катастрофою із катастроф.

Жорстокі баталії у вигляді традиційного політичного піару – ніхто не відміняв. І тут, як то кажуть, запасаємось попкорном. Паралельно під прикриттям буде йти шалене лобіювання інтересів окремих фінансово-промислових груп, галузей та підприємств.

Наприклад, соціальні стандарти в наступному році підвищать, але не значно – на 10%, в межах запланованої інфляції. Але ґвалт невмирущого в нашій країні  класу популістів, все рівно піднесе цю цифру у ранг повної зради. Ніколи нікому не вистачає, це правда і ще не скоро ті часи (а чи й будуть взагалі), коли країна зароблятиме більше, ніж зможе витрачати на свої «операційні» потреби.

Але ми не бачимо жодних передумов до того, що в цьому році бюджет буде прийнято якось інакше ніж в минулі роки. Очікується, що до кінця грудня, а можливо навіть і трохи раніше,  головний фінансовий документ країни буде погоджено, проголосовано і підписано.

Оксана Поліщук. Київ.

Основні макроекономічні параметри Бюджету-2017

Зростання ВВП - 3%

Номінальний ВВП – 2,584 трлн.грн.

Інфляція – 8,1%

Курс гривні - 27,2 грн/$

Дохідна частина 706,26 млрд. грн. 

Витратна частина -  775,26 млрд. грн.

Дефіцит - 77,5 млрд. грн. (3% ВВП)

Державний борг – 1,7 трлн. грн.

Прожитковий мінімум (поетапно, до кінця року) – 1372 грн.

Мінімальна зарплата (поетапно, до кінця року) – 1762 грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-