Міклош вважає, що для прискорення реформ бракує політичної волі

Міклош вважає, що для прискорення реформ бракує політичної волі

Укрінформ
Політична воля для проведення реформ в Україні є, однак, її не вистачає для їх прискорення.

Про це заявив на VI Національному експертному форумі "Ключові питання року" співголова групи стратегічних радників при Кабінеті Міністрів України Іван Міклош, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Говорячи про реформи в цілому, політична воля для їх проведення є - якби не було політичної волі, не було б і реформ. Як на мене, чи не вперше в історії України від Євромайдану і досі реформи продовжуються, і країна змінюється, без політичної волі цього не можна було б зробити. Але ці реформи необхідно робити швидше і для цього політичної волі не вистачає", - сказав Міклош.

Він додав, що, з одного боку, не слід чекати, що все в Україні змінюватиметься дуже швидко, а з іншого - важливо змінити умови і правила гри, і це треба зробити настільки швидко, наскільки можливо. Він зазначив, що треба мати на увазі, що ухвалення законів і їх імплементація вимагає часу.

У цьому контексті Міклош нагадав, що у 2003 році Словаччина була лідером з реформування у світі і, за оцінкою Світового банку, провела дуже глибокі реформи. Він нагадав, що у 2003 році уряд Словаччини підготував і подав у парламент 207 урядових реформаторських законопроектів і ще 36 туди надійшло від членів парламентської коаліції.

"З 207 реформаторських урядових законопроектів парламент прийняв 206, лише один не був ухвалений. Який рекорд в Україні торік, коли коаліція мала конституційну більшість? Лише 37 відсотків урядових законопроектів було підтримано в парламенті", - констатував Міклош.

Він зауважив, що, можливо, не всі подані урядом законопроекти були реформаторськими, але більшість такими були, і якби вони були підтримані, реформи відбувалися б швидше.

"Тобто, коли я сказав, що бачу політичну волю, але вона недостатня, щоб реформи були швидшими, треба, щоб єдність коаліції і співпраця між урядом і парламентом були кращими, ніж вони є", - резюмував співголова групи стратегічних радників при Кабінеті міністрів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-