На євроринок пустили більше українського зерна і взуття - Мальмстрьом

На євроринок пустили більше українського зерна і взуття - Мальмстрьом

Укрінформ
Європейська комісія схвалила рішення про розширення доступу на європейський ринок української сільгосппродукції, добрив, взуття та електронного обладнання.

Про це на брифінгу в Києві заявила єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я прибула в Україну з гарною новиною для українського бізнесу. Єврокомісія прийняла рішення надати Україні додатковий доступ до ринку на додаток того, що вже наразі пропонується в рамках угоди про зону вільної торгівлі. Це зокрема розширення доступу для ряду позицій у сфері сільського господарства, зокрема йдеться про ячмінь, овес, пшеницю, кукурудзу та вироби з томатів, а також розширено доступ з деяких позицій у сфері промисловості - це добрива, взуття та електронне обладнання", - сказала Мальмстрьом.

Вона додала, що тепер Європейська рада та Європарламент мають остаточно затвердити цю пропозицію Єврокомісії, а після цього дія додаткових квот поширюватиметься на 3 роки.

"На нашу думку, це щедра пропозиція. Вона принесе додаткові переваги для української економіки", - зазначила єврокомісар.

Відповідаючи на запитання журналістів, Мальмстрьом уточнила, що квоти розширено зокрема на 650 тисяч тонн кукурудзи, 350 тисяч тонн ячменю, 100 тисяч тонн пшениці, а також на 50 відсотків збільшено обсяги для перероблених томатів. За словами Мальмстрьом, повний перелік товарів оприлюднено на сайті Єврокомісії.

У свою чергу віце-прем'єр-міністр з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе додала, що йдеться про розширення квот на приблизно 1 мільйон 100 тисяч тонн зерна в різних категоріях, а загалом збільшення квот лише на сільгосппродукцію дасть змогу українським виробникам додатково заробити 200 мільйонів євро на рік.

За її словами, попри те, що у багатьох позиціях Україна вичерпала квоти, вона продовжує експортувати ці товари в ЄС з додатковим митним тарифом.

"А тут ми отримали таке збільшення квоти з нульовим тарифом", - наголосила віце-прем'єр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-