У Чорнобильській зоні без сліду

У Чорнобильській зоні без сліду "розчинилися" 120 мільйонів - держаудит

Укрінформ
Під час ревізій фінансово-господарської діяльності Держагентства з управління зоною відчуження виявлені порушення фінансового законодавства, що призвели до недоотримання підприємством 80 мільйонів грн та зайвого використання бюджетних коштів на суму 40 мільйонів.

Про це повідомляє прес-служба Державної аудиторської служби України.

«Ревізіями було охоплено період з 01.10.2011 по 01.04.2016. Наслідком виявлених порушень стали збитки, завдані зазначеним об'єктам контролю, на суму понад 40 млн грн», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, попри те, що у штаті ДСП «Чорнобильська АЕС» налічується близько 2,5 тис. працівників, це підприємство для демонтажу обладнання уклало низку договорів на суму близько 100 млн грн із приватними структурами. За умовами договорів увесь демонтований брухт мав бути повернутий ДСП «Чорнобильська АЕС». Загальна вага обладнання, що підлягало демонтажу, складала близько 12 тис. тонн, з якого ДСП «Чорнобильська АЕС» повернуто лише 5 тис. тонн брухту. ДСП «Чорнобильська АЕС» пояснює це тим, що 7 тис. тонн брухту захоронено через його забруднення. Водночас документів, які б це підтверджували, державним аудиторам не було надано, що може свідчити про ймовірну реалізацію згаданого брухту, ринкова вартість якого становить близько 50 млн грн.

Системного характеру набули порушення під час нарахування та виплати як керівному складу, так й іншим посадовим особам завищених окладів, премій та різного виду надбавок загалом майже на 23 млн грн.

Через неналежний контроль Держагентством з управління зоною відчуження та керівниками підпорядкованих структур за діяльністю підрядних організацій, ці організації, штучно завищивши обсяги виконаних робіт або не виконавши їх взагалі, незаконно отримали понад 11 млн грн.

За результатами аналізу основних завдань і функцій, закріплених за підприємствами Держагентства з управління зоною відчуження, виявлено факти, що можуть свідчити про їхнє дублювання, зокрема в питаннях проведення радіологічного моніторингу, радіаційного контролю, інформування громадськості про радіаційний стан територій зони відчуження, інформаційного забезпечення заходів, що реалізуються у зоні відчуження тощо. А зважаючи на те, що більшість з цих підприємств через хронічну збитковість фактично утримується за рахунок бюджетних коштів, державні аудитори піддали сумніву доцільність їхнього подальшого функціонування.

Про результати проведених ревізій поінформовано Кабінет Міністрів України. Матеріали ревізії передано до Головного управління СБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-