АМКУ позивається проти заборони на торгівлю алкоголем вночі

АМКУ позивається проти заборони на торгівлю алкоголем вночі

Укрінформ
Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету готує позов до господарського суду міста Києва щодо антиконкурентного характеру рішення Київської міської ради стосовно заборони торгівлі алкогольними напоями у тимчасових спорудах та у нічний час.

Про це повідомляється на сайті АМКУ

«В діях Київської міської ради вбачаються ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді антиконкурентних дій органу влади», - заявив голова Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

Зокрема, йдеться про невиконання міськрадою рішення адміністративної колегії відділення від 8-го червня 2016 року (? 30). Рішення стосувалось заборони міською радою торгівлі алкогольними напоями у тимчасових спорудах. Оскільки терміни реагування на рішення Комітету вичерпано з середини липня 2016 року, а скасування заборони не відбулося, Київське обласне територіальне відділення АМКУ підготувало матеріали до господарського суду міста Києва.

В той же час, за наявності нескасованого рішення, 22 вересня 2016 року міськрада погодила заборону на торгівлю алкогольними напоями у нічний час (з 23.00 до 10.00).

"Обидва рішення міськради прийняті без погодження з антимонопольним органом, що є порушенням статті 20 Закону України «Про Антимонопольний комітет України»", - зазначили в АМКУ.

Зазначається, що відповідно до чинного законодавства України, зокрема Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" органи місцевого самоврядування можуть встановлювати режим роботи об’єкта торгівлі за умови погодження з власником, при цьому органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями встановлювати заборони щодо реалізації алкогольних напоїв.

"Київське обласне територіальне відділення очікує на офіційне оприлюднення тексту останнього рішення міськради, після чого надасть більш детальну оцінку дій органу місцевого самоврядування та вживатиме відповідних заходів", - наголосили в Антимонопольному комітеті.

Як повідомлялося, рішенням ? 30 Київську міську раду було зобов’язано припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції, шляхом скасування пунктів 1 та 7 рішення Київської міської ради від 17.03.2016 ? 237/237 «Про деякі питання розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві», якими встановлена заборона продажу алкогольних напоїв у тимчасових спорудах торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві та встановлена заборона продажу в тимчасових спорудах алкогольних виробів на розлив, окрім пива.

Стаття 20 Закону України "Про Антимонопольний комітет України" вказує, що органи місцевого самоврядування зобов’язані погоджувати з Антимонопольним комітетом України, його територіальними відділеннями  проекти нормативно-правових актів та інших рішень, які можуть вплинути на конкуренцію, зокрема щодо встановлення і зміни правил їх поведінки на ринку.

Стаття 4 Закону України «Про захист економічної конкуренції» вказує, що органи місцевого самоврядування зобов’язані сприяти розвитку конкуренції та не вчиняти будь-яких неправомірних дій, які можуть мати негативний вплив на конкуренцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-