В Енергодарі пройшли громадські слухання щодо продовження експлуатації енергоблока №2 ЗАЕС

В Енергодарі пройшли громадські слухання щодо продовження експлуатації енергоблока №2 ЗАЕС

Укрінформ
У понеділок, 19 вересня, в Енергодарі пройшли громадські слухання з питань можливості продовження терміну експлуатації енергоблока №2 Запорізької АЕС, організовані Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ).

Про це інформує прес-служба компанії "Енергоатом".

"Слухання проходили під головуванням Сергія Божка, голови ГІЯРУ, який у вступному слові наголосив, що для органа-регулятора думка громадськості має велике значення, тому при прийнятті остаточного рішення про продовження терміну експлуатації блока №2, вона обов'язково буде врахована. Також голова ДІЯРУ зазначив, що на енергоблоці № 2 Запорізької АЕС проведено весь комплекс заходів в відповідність до законодавства України в сфері ядерного регулювання та міжнародних стандартів МАГАТЕ", - йдеться в повідомленні.

Далі з доповіддю виступив президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський. Він розповів про те, що роботи з продовження термінів експлуатації блоків були ініційовані ще на початку 2000-х років. Метою було збереження в Україні парку енергоустановок, що в даний час це особливо актуально і стратегічно важливо для енергобезпеки України.

"Сьогодні, в непростій політичній і економічній ситуації, в умовах фактичної війни на сході країни, в умовах зниження виробництва від інших джерел електроенергії, атомна енергетика України забезпечує надійне постачання електричної енергії споживачам. Продовження термінів експлуатації енергоблоків - загальносвітова практика. Сьогодні в світі понад тридцять років експлуатується 249 енергоблоків", підкреслив він.

Продовжив виступ тимчасово виконуючий обов’язки генерального директора ВП ЗАЕС Володимир Пишний: "На цей час ЗАЕС виконала всі процедурні дії з підготовки блока №2 до продовження експлуатації, які встановлені нормативною документацією. Відповідно до плану ліцензування та програми підготовки енергоблока №2 ВП ЗАЕС до експлуатації в понадпроектний термін, реалізовано заходи з управління старінням і оцінки технічного стану елементів; кваліфікації обладнання; підвищення безпеки. Результати виконання цих заходів увійшли до відповідних розділів Звіту з періодичної переоцінки безпеки, як вихідні дані для оцінки можливості подальшої безпечної експлуатації блока".

У слуханнях взяли активну участь представники сільських рад, депутати, представники громадських організацій, які ставили різноманітні питання. На всі питання була надана вичерпна інформація.

У заключному слові голова ДІЯРУ Сергій Божко зазначив, що всі питання і пропозиції будуть розглянуті та включені в підсумковий звіт, який буде розміщений на офіційному сайті ДІЯРУ.

В громадських слуханнях взяли участь представники ДІЯРУ, Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом", провідні фахівці ВП "Запорізька АЕС", експерти Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, представники Українського ядерного товариства, Асоціації "Український ядерний форум", представники міських і сільських рад, громадських організацій населених пунктів зони спостереження ЗАЕС, а також жителі Кам'янки-Дніпровської, Водяного, Іванівки, Великої Білозерки, Благовіщенки, Нововодяного, Великої Знам'янки, Новодніпровки, Марганця, Енергодара. Також були присутні представники центральних і регіональних засобів масової інформації. Всього зареєструвалось для участі в громадських слуханнях 252 людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-