У НБУ підтвердили річний прогноз зростання ВВП на 1,1%

У НБУ підтвердили річний прогноз зростання ВВП на 1,1%

Укрінформ
У другому кварталі 2016 року реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України зріс на 1,4% у річному вимірі.

Про це повідомляє у середу на своєму сайті НБУ з посиланням на дані Державної служби статистики.

"Українська економіка прискорила зростання. У ІІ кварталі 2016 року реальний ВВП зріс на 1,4% у річному вимірі, за уточненими даними Державної служби статистики. Порівняно з I кварталом 2016 року реальний ВВП підвищився на 0,6% (за вирахуванням сезонного фактору)", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, зростання реального ВВП виявилося дещо нижчим за оцінки Національного банку, опубліковані в останньому Інфляційному звіті (1,6%). "Це може пояснюватися впливом транспортних ускладнень на сході країни наприкінці кварталу. Вони пригальмували промислову активність, насамперед гірничо-металургійного комплексу, і погіршили показники діяльності вантажного транспорту. Також продовжували повільно відновлювались сектори послуг. Зокрема, у сферах охорони здоров’я та освіти, що, серед інших чинників, було відображенням стриманої фіскальної політики. Крім того, падіння у сферах фінансової та страхової діяльності сповільнилося, однак залишилося істотним", - наголосили в Нацбанку.

Натомість, як зазначили в регуляторі, очікувано продемонструвало зростання сільське господарство завдяки ранньому старту збиральної кампанії та високій врожайності. Позитивні результати показали торгівля та будівництво, що, як і припускали в НБУ, відображало відновлення внутрішнього попиту.

Загалом, за даними Нацбанку, основним рушієм економічного зростання у ІІ кварталі став інвестиційний попит, що підтримувався поліпшенням ділових очікувань. Зростання валового нагромадження основного капіталу прискорилося до 17,6%, що в цілому підтвердило оцінки НБУ щодо ключової ролі інвестицій у економічному відновленні в 2016 році. Після тривалого спаду відновився приріст споживання домогосподарств (на 4,3% р/р), що теж було очікуваним на тлі його суттєвого падіння в попередні періоди, додали в регуляторі.

Там також зазначили, що чистий експорт зумовив від’ємний внесок у зміну ВВП, що було нехарактерно для цієї складової з початку 2014 року (за винятком I кварталу 2015 року). Падіння експорту дещо поглибилося. За оцінками НБУ, фізичні обсяги експорту зернових очікувано збільшилися в ІІ кварталі, однак уповільнилося зростання експорту металургійної продукції та продовжилося падіння обсягів експорту залізної руди, машинобудівної та хімічної продукції. Водночас майже до нульового рівня сповільнилося падіння імпорту, переважно за рахунок пожвавлення неенергетичного імпорту та імпорту послуг (насамперед, за статтею «подорожі»).

У III кварталі, за оцінками Нацбанку, на економічну активність мали вплив фактори різноспрямованої дії. З одного боку, транспортні ускладнення на сході країни не дозволяли окремим підприємствам гірничо-металургійного комплексу завантажити виробничі потужності відповідно до попиту. Крім того, з початку кварталу відбулося чергове посилення транзитних обмежень з боку Російської Федерації. Все це позначилося на промисловому виробництві, а також транспорті та торгівлі. З іншого боку, результати збиральної кампанії вказують на вищу за попередні прогнози врожайність сільськогосподарських культур та відповідно кращі результати рослинництва. Також, попри складнощі в окремих сферах економіки, у III кварталі продовжують поліпшуватися ділові очікування, що сприятиме подальшому нарощуванню інвестиційної активності, вважають у Нацбанку.

При цьому в НБУ очікують, що вплив позитивних чинників буде більш стійким. "Відповідно, прогноз Національного банку щодо зростання реального ВВП на 1,1% у 2016 році залишається актуальним", - наголосили у регуляторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-