Енергоатом отримав ліцензію на понаднормову експлуатацію енергоблоку №1 ЗАЕС

Енергоатом отримав ліцензію на понаднормову експлуатацію енергоблоку №1 ЗАЕС

Укрінформ
Голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Сергій Божко урочисто вручив президенту НАЕК "Енергоатом" Юрію Недашковському ліцензію на експлуатацію ядерної установки енергоблоку №1 ЗАЕС до 23 грудня 2025 року, після виконання заходів щодо продовження терміну експлуатації ядерної установки.

Вручення відбулося в Енергодарі, де у понеділок розпочалися громадські слухання щодо проекту рішення Держатомрегулювання про продовження терміну експлуатації ядерної установки енергоблоку №2 ЗАЕС, повідомляє Урядовий портал.

На даний момент на енергоблоці №1 ЗАЕС проводяться підготовчі роботи для включення енергоблоку в мережу, яке заплановано на 21 вересня.

Як відомо, 13 вересня колегія Держатомрегулювання визнала обгрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблоку №1 Запорізької АЕС на визначених у проекті рівнях потужності до 23 грудня 2025 року. Під час виконання робіт з продовження терміну експлуатації на першому енергоблоці ЗАЕС були у повному обсязі виконані інжинірингові роботи, замінено обладнання, яке відпрацювало свій ресурс, виконано переоцінку технічного стану енергоблоку, здійснено заходи із забезпечення його сейсмічної стійкості та багато інших робіт.

16 вересня 2016 року під головуванням директора департаменту з питань безпеки ядерних установок - заступника головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки Столярчука Б.В. була проведена нарада з розгляду питань готовності енергоблоку №1 ЗАЕС до пуску після виконання заходів щодо продовження терміну експлуатації ядерної установки, за підсумками якої прийнято рішення про видачу окремого письмового дозволу на пуск ядерної установки енергоблоку №1 ЗАЕС.

Перший енергоблок Запорізької АЕС було введено в експлуатацію в 1984 році. За час експлуатації енергоблок безпечно виробив більше 177 млрд кВт-г екологічно чистої електроенергії.

Запорізька АЕС – найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі зі встановленою потужністю 6 000 МВт. На ЗАЕС експлуатуються 6 енергоблоків потужністю 1 млн кВт кожен. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий – в 1985 р., третій – в 1986 р., четвертий – в 1987 р., п'ятий – в 1989 р., шостий – у 1995 році. Починаючи з 1984 року, внесок Запорізької АЕС в енергетику країни зріс з 2 до 22%.

В останні роки станція виробляє близько 50% всієї електроенергії, виробленої атомними станціями України, і більше 22% від загального виробітку електроенергії в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-