Колегія Держатомрегулювання підтримала продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 ЗАЕС

Колегія Держатомрегулювання підтримала продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 ЗАЕС

Укрінформ
Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) визнала обгрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблоку №1 Запорізької АЕС на визначених у проекті рівнях потужності до 23 грудня 2025 року.

Таке рішення було одноголосно прийнято на відкритому засіданні Колегії Держатомрегулювання, яке пройшло 13 вересня в приміщенні Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Виступаючи на колегії, президент "Енергоатома" Юрій Недашковський подякував Держатомрегулювання за плідну співпрацю: "Хотів би зазначити, що в умовах війни, не лише на Сході України, але й інформаційної війни, яка у тому числі спрямована і на дискредитацію робіт з продовження термінів експлуатації енргоблоків українських АЕС, регулятором було прийнято цілком зважене та правильне рішення щодо роботи першого енергоблоку ЗАЕС у понадпроектний період. Спільна робота експлуатуючої організації та Держатомурегулювання в кінцевому підсумку була спрямована на підвищення енергетичної незалежності нашої держави"

Недашковський зазначив, що на першому енергоблоці Запорізької АЕС у повному обсязі виконані інжинірингові роботи, замінено обладнання, яке відпрацювало свій ресурс, виконано переоцінку технічного стану енергоблоку, заходи із забезпечення його сейсмічної стійкості та багато інших робіт.

"Перед нами постав серйозний виклик, адже на етапі продовження експлуатації перебували одночасно два енергоблокі ЗАЕС - перший та другий. Хотів звернути увагу на те, що енергоблок №1 ЗАЕС є першим серійним мільйонником типу ВВЕР серед побудованих в Україні. Попередні блоки ВВЕР-1000, на яких ми продовжували терміни експлуатації, відносились до малосерійних. Тому роботи на першому блоці Запорізької АЕС були надзвичано важливі з точки зору напрацювання досвіду з продовження експлуатації саме серійних енергоблоків, до яких відносяться усі блоки українських АЕС типу ВВЕР-1000, окрім першого та другого ЮУАЕС", - уточнив він.

Нагадаємо, 19 вересня відбудуться громадські слухання щодо проекту рішення Держатомрегулювання про продовження терміну експлуатації ядерної установки енергоблока №2 Запорізької АЕС.

Перший енергоблок Запорізької АЕС було введено в експлуатацію в 1984 році. За час експлуатації енергоблок безпечно виробив більше 177 млрд кВт-г екологічно чистої електроенергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-