Програми енергоефективності повинні підтримувати українських виробників – нардеп Савченко

Програми енергоефективності повинні підтримувати українських виробників – нардеп Савченко

Укрінформ
Урядові програми підвищення енергоефективності економіки повинні, крім іншого, також передбачати механізми підтримки вітчизняних виробників енергоефективного обладнання та будматеріалів.

Таку думку в інтерв'ю "Економічним вістям" висловив народний депутат від "Блоку Петра Порошенко", заступник голови бюджетного комітету Олексій Савченко.

"Відкритим залишається питання: чию економіку ми стимулюємо за рахунок "теплих кредитів" і програм компенсації? Який відсоток закупленого обладнання і матеріалів - українського походження? Дуже хотілося б побачити цю статистику і подивитися, як ми допомагаємо китайській, турецькій, німецькій, можливо навіть російській промисловості. Адже просуванням енергоефективної продукції займаються переважно імпортери", - зазначає нардеп.

За його словами, мова не йде про те, що потрібно купувати тільки українське обладнання. "Але цією програмою можна було б скористатися і для підтримки вітчизняного виробника. Наприклад, збільшивши компенсацію на 5-10% для наших товарів. Це має набагато більший потенціал збільшення числа робочих місць, ніж сфера послуг", - вважає Савченко.

Він також додав, що такий принцип можна впровадити хоча б для бюджетних установ: "Лампочки і вікна у школах і лікарнях заощадять державі мільярди гривень на рік. А інвестиції можуть піти якраз у вітчизняний бізнес".

За словами парламентарія, західні країни давно пройшли схожий шлях. "Максимально пільговий імпорт технологій відкриє можливості вітчизняним компаніям виробляти системи і матеріали не гірші, а, можливо, навіть кращі, ніж імпортні аналоги. Технології - це та сама горезвісна "вудка", яку повинен отримати бізнес, щоб скористатися можливістю взяти участь у масштабному проекті з підвищення енергоефективності всієї країни", - вважає Савченко.

Він допускає, що питання фінансування інновацій у цій сфері можна також передати у відання Фонду енергоефективності, який зараз створюється.

"Ми чуємо тільки про концепції, законопроект буде поданий ближче до осені. Там точно буде функція кредитування населення та компенсації витрат на матеріали. Але чому б не закласти частину коштів на підтримку бізнесу, який буде все це забезпечувати", - зазначив депутат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-