Показники - вгору,  гривня - вниз

Показники - вгору, гривня - вниз

Укрінформ
Скачок долара до Дня незалежності – 2016: об’єктивно обумовлений процес чи чиєсь бажання підправити бюджетні цифри? 

На кінець серпня офіційний курс долара в Україні зріс на 0,8% - з 25.04 грн до 25.26 грн. В обмінниках Києва він виріс серйозніше  на 1.2-1.3 грн. (близько 5%) послідовно перетнувши одразу дві психологічні межі – 25 і 26 грн за долар. Укрінформ пересвідчився: з одного боку зростання валюти наприкінці літа – не виняток, а традиційна тенденція. Приміром, у 2015-му долар у серпні зріс на 3%, а 2009-го – на 1%. Але так буває не завжди. Наприклад, у 2008, 2011 чи 2012  курс наприкінці літа залишався стабільним. Відтак ми вирішили дізнатися, чому ж «на День Незалежності» долар так часто «підскакує» і чи були для цього підстави цього року?

13.08

16.08

18.08

19.08

20.08

22.08

2016

25.04

25.08

25.17

25.26

2015

21,38

22,01

22,08

22,06

22.03

2012

7.99

7.99

7.99

7.99

2009

7.73

7.74

7.8

7.84

7.88

2008

4.84

4.84

4.84

4.84

4.84

Багато хто подумав, що причина була в тому, що Міжнародний валютний фонд відклав питання про надання Україні чергового траншу фінансової допомоги. Але, як стверджують експерти, це не є вирішальним, оскільки всі три фактори, від яких залежить курс долара, у цьому році мають позитивні показники. Зовнішньо-торгівельний баланс – має «плюс» за підсумком першого півріччя на понад мільярд доларів. Платіжний баланс (співвідношення між сумою грошових надходжень, отриманих країною з-за кордону і сумою платежів за кордон протягом певного періоду) також «у плюсі». Так, є дефіцит бюджету, але він не покривається за рахунок друкування грошей. НБУ навпаки скоротив випуск облігацій, таким чином певну кількість грошей, від раніше запланованого обсягу,  не було вилучено з обігу. Борис Кушнірук, голова експертно-аналітичної ради «Українського аналітичного центру» зазначає, що дані статистики по промисловості, транспорту, будівництву, сільському господарству свідчать, що всі ці сфери зростають.

Таким чином немає факторів, які би вказували на те, що є підстави для послаблення курсу національної валюти. До того ж інфляція за 6 місяців склала усього 4.8%. Тобто темп знецінення грошей навіть нижчий за покращений річній прогноз – 11%.  Отже виходить, що долар не залежить  від траншу, який нам може надати, але не надає МВФ?

Чому долар все ж таки «підскочив»?

Борис Кушнірук припускає, що цього року є декілька факторів, які можуть провокувати зростання долара. По-перше, досить висока ймовірність агресії з боку Росії. Це може породжувати бажання, про всяк випадок, убезпечити себе від подібного форс-мажору.

По-друге, існує фактор, пов'язаний з МВФ: надання траншу відкладається вже рік, що демонструє певну незадоволеність МВФ темпом і якістю українських реформ, а значить це може породжувати стурбованість інших західних партнерів України. Тобто це теж може провокувати негативні очікування щодо стрибка курсу долара.

Зацікавленими можуть бути уряд і НБУ

Борис Кушнірук також додав, що є також, певною мірою, цинічний варіант обґрунтування, чому підстрибнув долар. Уряд закладав у бюджет на цей рік інфляцію 12%, а її немає. Вона, як ми бачили, навіть, нижча за покращений прогноз – 11%.  В цьому саме і є проблема, бо якщо інфляція нижча, ніж закладена, то доходи бюджетні надходять менші від запланованих. Тому частково в дестабілізації курсу дещо зацікавлений не тільки НБУ, а й уряд:  зрослий курс трохи підштовхне інфляцію, а відтак зростуть і доходи бюджету.

Андрій Новак, кандидат економічних наук, теж наголошує, що девальвація гривні є стовідсотково штучною і не має жодних економічних підстав, а запланована урядом спільно з НБУ.

«Очевидно, що новий уряд зі старим керівництвом НБУ йде по стежці попереднього уряду, і за рахунок девальвації гривні вирішуються два завдання. Перше – це наповнення державного і місцевих бюджетів через інфляційний ефект, який автоматично іде після девальвації. Друге – задоволення апетитів наших експортно-орієнтованих промислових і сільськогосподарських груп. Тобто новий уряд іде найлегшим шляхом, яким і попередній. А це найлегший шлях для уряду і експортерів, та дуже поганий шлях для всіх без винятку громадян України і переважної більшості українських підприємців, які не є експортерами», - сказав Андрій Новак.

Отже, за словами експертів, зростання долара, яке мало місце цього року наприкінці літа, не є обґрунтованим, хоч така тенденція і проявлялася інколи і до цього. На наступний рік уряд заклав середній курс у 27.2 грн за долар. Але що буде з іноземною валютою навіть до кінця цього року, спрогнозувати складно, адже як бачимо, долару в Україні чомусь начхати на позитивні показники, від яких він безпосередньо залежить.

Юлія Горбань. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-